Store arbejdsmiljøproblemer i rengøringen

Over halvdelen af de rengøringsvirksomheder, Arbejdstilsynet har besøgt, havde ikke arbejdsmiljøet i orden.

Problemerne med dårlige arbejdsstillinger, vrid, træk og løft er lidt for iøjnefaldende i rengøringsbranchen. (Arkivfoto: Thomas Fredberg.)Problemerne med dårlige arbejdsstillinger, vrid, træk og løft er lidt for iøjnefaldende i rengøringsbranchen. (Arkivfoto: Thomas Fredberg.)

Utallige vrid med kluden. Dårlige arbejdsstillinger. For seje løft og skub. Over halvdelen af de rengøringsvirksomheder, Arbejdstilsynet har besøgt under et særligt tilsyn, havde problemer med arbejdsmiljøet.

Arbejdstilsynet besøgte fra 1. september 2008 til 31. december 2009 265 store og små rengøringsfirmaer. 139 af virksomhederne har fået afgørelser - typisk påbud - vedrørende ergonomi. Og nogen flere end et. I alt har Arbejdstilsynet truffet 271 afgørelser. Især i forhold til dårlige arbejdsstillinger og bevægelser, løft, træk og skub.

- De ergonomiske problemer er klart iøjnefaldende, siger tilsynschef Palle Graversgaard.




Teknik og tempo

Der er sket visse forbedringer, men der er også fortsat problemer i branchen.

- Det er min fornemmelse, at der er sket en række tekniske fremskridt. Men det er også min fornemmelse, at der stadigvæk konkurreres på, hvor effektivt man kan tilrettelægge arbejdet. Og det kan indebære et forhøjet tempo nogle steder, siger tilsynschef Palle Graversgaard.




Tilrettelægge arbejdet bedre

Han tilføjer, at man mange steder gør et stort stykke arbejdsmiljøarbejde. Ikke mindst for at holde på medarbejderne.

- Vi har prøvet at give virksomhederne input til at tilrettelægge rengøringen på en mindre nedslidende måde. En del virksomheder har blot manglet kendskab til de mange muligheder, de i dag har for at vælge rengøringsmetoder, som tager hensyn til belastningen af de ansatte. Vi har uden tvivl medvirket til at forbedre arbejdsmiljøet de steder, vi har besøgt, siger Palle Gravergaard.