Hvert andet firma efteruddanner ikke
Ny rapport viser, at ansatte på hver anden arbejdsplads ikke får tilbudt kurser, der kan give dem flere færdigheder på jobbet. 3F kræver handling nu.
Det er paradoksalt, at vi endnu engang skal se en analyse, der viser, at over halvdelen af de danske virksomheder ikke bruger AMU, siger forbundssekretær Per Christensen. (Arkivfoto.) Kun på hver anden arbejdsplads bliver lagerarbejdere, rengøringspersonale og andre ansatte tilbudt at komme på kurser i AMU-systemet. Det viser en ny rapport bestilt af Undervisningsministeriet.
Det er især de mindre virksomheder, der ikke tilbyder de ansatte et pc-kørekort, et svejsepas eller andre kurser, der giver de ansatte flere færdigheder.
Og det får 3F's forbundssekretær Per Christensen op af stolen.
- Det er paradoksalt, at vi endnu engang skal se en analyse, der viser, at over halvdelen af de danske virksomheder ikke bruger AMU. Det glade budskab er øjensynligt ikke nået ud til alle virksomhederne. Vi må ganske enkelt opfordre til, at virksomhederne tager alvorligt på denne opgave - i sidste ende tjener det dem selv bedst, siger han.
- Der er almindelig enighed om, at uddannelse af specielt de kortuddannede er helt centralt, hvis vi skal klare os i den globaliserede konkurrence. Det er vigtigt for Danmark, og det er især vigtigt for 3F's medlemmer. Og det er netop AMU, der kan give dem fremtidens kvalifikationer.
Skolerne skal ud af røret
Rapporten viser, at det ofte er mangel på viden om AMU-kurserne, der er årsagen til, at virksomhederne ikke sender deres ansatte af sted. Derfor er en af konklusionerne, at uddannelsescentrene skal blive bedre til at nå ud til virksomhederne med deres tilbud.
- De seneste år har vi fået stadigt større erhvervsskoler, der nu både dækker ungdomsuddannelser og AMU. Desværre ser vi, at AMU på mange skoler bliver en slags biprodukt, og at skolerne ikke opfatter AMU som et centralt indsatsområde, siger Per Christensen.
Evalueringen anbefaler, at ministeriet skal overveje alternativer til de lokale uddannelsesudvalg, hvor arbejdsmarkedets parter deltager i den enkelte skoles arbejde med AMU.
- Det er vi slet ikke enige i. Netop partsindflydelsen - også på lokalt niveau - er en af AMU's styrker. At fagforeningerne er med sikrer, at skolerne har de kursusudbud, som der er brug for.
- Vi har løbende en dialog med regeringen for at flere får tilbudt AMU-uddannelserne. Nu gælder det om at trække i arbejdstøjet og følge de anbefalinger, som ligger i rapporten, siger Per Christensen.
Se evalueringsrapporten her
Se evalueringsrapporten her