Tårnhøj direktørløn i gule fagforeninger
De Gule:
Gule fagforeninger og a-kasser bruger formuer på cheflønninger og luksuriøse omgivelser.
De gule fagforeninger bruger millioner af kontingentkroner på dyre adresser og direktørlønninger. De lokker med uafhængighed og billige løsninger, men bruger formuer af medlemmernes kontingenter på at aflønne direktøren og bo mondænt.
Ekstra Bladet afslører i dag, at de gule fagforeninger har et tårnhøjt lønniveau på direktionsgangene og bor på nogle af landets dyreste adresser.
Eksempelvis tjener direktøren i Kristelig Fagbevægelse (Krifa), Jesper Wengel, 1,67 millioner kroner om året.
Det er næsten det dobbelte af, hvad formanden for Danmarks største fagforbund, 3F, formand Poul Erik Skov Christensen, får.
Og heller ikke når det gælder hovedkontorer holder de gule fagforeninger sig tilbage.
Den gule a-kasse ASE, Arbejdsløshedskassen for Selvstændige, med omkring 150.000 medlemmer bor i en mondæn ejendom på Frederiksberg, der er vurderet til 106 millioner kroner.
Her kan Krifa - Kristelig Fagbevægelse - også være med. Et nyt hovedsæde i Aarhus kommer til at koste de 185.000 medlemmer 147 millioner kroner.
Ingen overenskomster
Arbejdsmarkedsforsker og professor Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet giver ikke meget for de gule fagforeninger.
- Der er i virkeligheden tale om private virksomheder, som udbetaler skyhøje lønninger til deres ledere. De lokker folk ind med en falsk varebetegnelse om, at de er en fagforening, men det er de reelt ikke, og det er kun minimal juridisk bistand, medlemmerne kan få, hvis de kommer i klemme, siger han til Ekstra Bladet.
Han mener, de såkaldt gule fagforeninger kan slå sig op på at være billigere, fordi de ikke har nogen udgifter til at vedligeholde den danske arbejdsmarkedsmodel.
- I stedet er det de etablerede fagforeninger, der må betale regningen, fordi det er dem, der skal forhandle overenskomster, siger han.
Henviser til bestyrelsen
Direktøren i Kristelig Fagbevægelse, Jesper Wengel, vil ikke tage stilling til, om hans løn er for høj, men henviser til bestyrelsen.
Han forsvarer opførelsen af det 147 millioner dyre hovedsæde i Aarhus med, at det efter planen skal ende med at være omkostningsneutralt.
- Vi har faktisk lagt op til, at vi skal spare på det her, fordi vi samler tre lokationer et sted, siger han til Ekstra Bladet.