Ansatte dumper Ny Løn
Meningen med Ny Løn var ellers at motivere de offentligt ansatte til at tage en ekstra tørn på jobbet og få kontant belønning for deres indsats. Men de ansatte selv mener ikke, at lønsystemet motiverer, og de oplever det ikke som retfærdigt.
Ifølge en interviewundersøgelse, som Zapera har lavet for Kristelig Fagbevægelse, føler næsten hver anden offentligt ansatte - 42 procent - sig slet ikke eller kun lidt motiveret af Ny løn. Og 37 procent af de ansatte har ikke eller kun ringe tillid til, at Ny Løn er retfærdig.
Meldingerne peger på, at selve centralnervesystemet i Ny Løn ikke fungerer, mener man hos Kristelig Fagbevægelse. For formålet med Ny Løn er netop at kunne aflønne individuelt, så lønnen opleves motiverende og retfærdigt. ”Når det ikke er tilfældet, medfører det store problemer for det offentlige arbejdsmarked. De offentlige arbejdsgivere kan hverken tiltrække eller holde på deres medarbejdere, når en stor del af dem oplever deres lønsystem demotiverende og uretfærdigt”, siger landsformand Søren Fibiger Olesen.
Ifølge FTF, der oganiserer et stort antal offentligt ansatte, kan begejstringen for Ny Løn i den offentlige sektor ligge på et meget lille sted.
”Medlemmerne har oplevet Ny Løn som meget bureaukratisk, og det har været utroligt små pengebeløb, man har kunnet få ud af det. Det har ikke været motiverende for de ansatte,” siger FTFs formand Bente Sorgenfrey, der tidligere var fortaler for lønsystemet, men har måttet revidere sin holdning.
Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet påpeger, at Ny løn har fået en dårlig start, som systemet aldrig er kommet over, men han vurderer samtidig, at de offentlige arbejdsgivere vil holde fast i systemet.
”Idéen i Ny løn er god nok, mener mange lønmodtagere. Men måden, det bliver gjort på, er uretfærdig. Lønmodtagerne mener, at der er for få penge i det, og de ledere, der deler penge ud, ikke er kvalificerede til det,” siger Flemming Ibsen til Morgenavisen Jyllands-Posten.
Hos Kristelig Fagbevægelse efterlyser man en sanering af Ny Løn, hvor der kommer flere penge på bordet.
”Desuden er der et sammenstød mellem, at løn er noget individuelt, men en offentlig arbejdsgiver kan ikke tildele sine medarbejdere de løntillæg, han eller hun vil, uden det bliver godkendt af den fagforening, der har overenskomsten med arbejdspladsen. Vi mener, Ny Løn skal forhandles direkte mellem arbejdsgiver og medarbejder. Men medarbejderen skal selvfølgelig have mulighed for at trække på sin fagforening,” siger Søren Fibiger Olesen med henvisning til, at tillidsrepræsentanten i dag skal godkende løntillæggene til hver enkelt medarbejder.
Dette kan stille de medarbejdere, der ikke er medlem af den overenskomstbærende fagforening - deriblandt hans egne medlemmer - dårligere, mener han.