Falck-reddere mødt med mediespin

Falcks pressefolk udspyr historier om patienter i knibe på grund af redderstrejken. I 3F's Transportgruppe har man ikke modtaget en eneste klage over brud på aftalen om nødberedskab.

Falcks informationschef spreder misinformation i et forsøg på at lave spin i medierne, mener 3F's forhandlingssekretær Søren Andersen.
 (Arkivfoto)Falcks informationschef spreder misinformation i et forsøg på at lave spin i medierne, mener 3F's forhandlingssekretær Søren Andersen. (Arkivfoto)

Skadeligt mediespin af værste skuffe.

Sådan betegner 3F's Transportgruppe en række historier i medierne om patienter, svage ældre og andre folk i nød, der ifølge Falcks informationsafdeling bliver ladt i stikken på grund af konflikten mellem Falck og koncernens knap 4.000 reddere.

- Vi har aftalt et nødberedskab, så vi netop undgår, at alvorligt syge og svage patienter kommer i klemme under konflikten og reddernes strejke. Og vi har endnu ikke her i Transportgruppen modtaget et eneste opkald fra Falck om brud på aftalen. På den baggrund ser det yderst mærkeligt ud med de forskellige mediehistorier, der popper op om patienter i knibe og vagtcentraler i problemer, siger Søren Andersen, der er forhandlingssekretær i 3F's Transportgruppe med Falck-redderne som ansvarsområde.

Han gør opmærksom på, at aftalen om nødberedskab ikke er indgået med bind for øjnene af nogen af parterne, og at der er enighed om indholdet. På den baggrund anklager han Falcks informationsafdeling for at sprede misinformation i forsøget på at lave spin i medierne.

Ingen problemer her

Et eksempel er fra TV2 Øst, der onsdag dækkede de lokale redderes blokade af Falcks vagtcentral i Holbæk. Redderne ville forhindre, at der kom flere på arbejde end nødvendigt og aftalt for at kunne opretholde nødberedskabet. Og da tv-stationen spurgte den lokale Falck-chef Søren Andersen forklarede han, at blokaden "ikke betyder noget i øjeblikket, fordi vi har nødberedskabet oppe at køre".

Til trods for den melding udtalte Falcks kommunikationsdirektør Lois Illum Honore til flere medier:

"Der er tale om en ubehagelig optrapning af konflikten. Vi er stærkt bekymrede for, om vi fortsat kan hjælpe ikke mindst de ressourcesvage og syge mennesker med at komme på hospitalet".

- Den slags meldinger er ikke bare misvisende. Jeg frygter også, de får yderst uheldige konsekvenser for arbejdsklimaet i Falck, når engang konflikten er slut. Jeg forstår ærligt talt ikke, hvad det skal til for, med mindre man satser på at gøde jorden for et regeringsindgreb, siger 3F's Søren Andersen.

Han oplyser at han for en sikkerheds skyld har spurgt Falcks ledelse, hvorvidt der har været lagt forhindringer i vejen for livsnødvendig kørsel og dermed brud på den aftale om nødberedskab uden for København, som 3F's Transportgruppe garanterer for.

- Og hertil var svaret klart nej, siger Søren Andersen.

Uheldig opførsel

Redderne og 3F er desuden blevet vrede på Falck over en række andre misinformationer.

Flere steder i landet har Falck meldt ud, at man ikke vil bruge underleverandører til at køre patienter eller til at hjælpe folk, der har problemer med at starte bilen.

Den form for udsagn har fået Falck-redderne til at afprøve løfterne ved selv at ringe efter hjælp til deres eller venner og bekendtes biler.

- Enkelte steder har det ført til løfter om hjælp i strid med garantierne om, at der ikke bliver brugt andre leverandører, og vi er netop nu ved at danne et overblik over, hvor der er problemer, siger Søren Andersen.