Sådan laver du lækkert smørrebrød

Fagbladet.tv: Smørrebrødet findes i et utal af varianter. Smørrebrødsjomfru Sonja Carlsen giver gode råd og lækre opskrifter til en højtbelagt oplevelse.

Smørrebrød er populært - se hvordan du giver den kendte æggemad et frækt twist.Smørrebrød er populært - se hvordan du giver den kendte æggemad et frækt twist.

Er osteklemmen farveløs, og er der alt andet end begejstring, når tænderne sættes i en fedtfattig leverpostej? Så er der god grund til at læse videre. Sonja Carlsen har i 41 år svunget æggedelere og knive, rørt hjemmelavet mayonnaise og eksperimenteret med nye smagsbalancer. Hun er overdommer ved DM i smørrebrød. Og selv efter så mange år i branchen, emmer hendes stemme af begejstring, når talen falder på de farverige og taglagte madder. Og det er endda en disciplin, alle kan mestre. - Enhver kan smøre et stykke smørrebrød. Der skal ikke meget til, før det ligner en million. Jeg kunne ikke forestille mig at lave andet, og jeg går ikke på kompromis med råvarer og udførelse, siger Sonja Carlsen.

Den klassiske æggemad:

Se opskriften nederst på siden.

Den sunde æggemad med benfri sild:

Se opskriften nederst på siden.

Æggemaden - 2 bud på en klassiker:

Den traditionelle æg med rejer: ½ stk. rugbrød med smør 1 lollo biondo-salatblad 1 hårdkogt æg i skiver sprøjteklar mayonnaise fine rejer citronspringer kaviar, eventuelt lavet på tang (smitter ikke af). Slut af med en lille kvist dild. Den sunde med benfri sild: ½ stk. rugbrød med skrabet smør 1 lollo biondo-salatblad 1 hårdkogt æg i skiver 3-4 benfri sild med ryggen opad karse lidt tomat for at give farve kaviar.

Top 3 over danskernes foretrukne smørrebrød:

Roastbeef - den klassiske med ristede løg, peberrod, remoulade og surt. Æg og rejer - taglagt æg med sprøjteklar mayonnaise, kaviar, citronspringer og dild. Dyrlægens natmad - leverpostejsskiver med et låg af saltkød, sky, rå løg og karse.

Smørrebrødets historie:

Smørrebrødets opfindelse skyldtes behovet for at spise væk fra hjemmet - nødvendigt for blandt andre hyrder og agerdyrkere. Det var ikke avanceret og bestod som oftest af to skiver brød med smør, ost og pølse imellem. Særligt dansk var det ikke. Men med det pyntede og højtbelagte smørrebrød, opfundet i 1880'ernes København, blev det et særkende for det danske køkken. Den ældste kendte smørrebrødsseddel er fra Tivoli fra 1883. Og den første deciderede smørrebrødsrestaurant er Oskar Davidsens fra 1888.