Stop for tilskud ødelægger lediges chance

Uddannelsen til serviceassistent bombes langt tilbage, og ledige får aldrig fodfæste som vikarer. Det bliver konsekvensen, hvis tilskud til voksenlærlinge forsvinder, mener 3F-konsulent.

Stop for tilskud til voksenlærlinge forringer også de lediges chance for at få vikarjob, når fastansatte er på uddannelse. (Arkivfoto)Stop for tilskud til voksenlærlinge forringer også de lediges chance for at få vikarjob, når fastansatte er på uddannelse. (Arkivfoto)

Det er katastrofe. Sådan betegner uddannelseskonsulent i 3F Holstebro og 3F Midtjylland, Anni Svinth fjernelsen af tilskuddet til voksenlærlinge.

Hun har samlet 20 rengøringsassistenter, der til august skal i gang med at uddanne sig til hospitalsserviceassistenter. Men hun tør knap nærme sig Holstebro sygehus, når der inden for de næste 14 dage skal aftales nærmere.

- Jeg frygter simpelthen, at hospitalet smækker pengekassen i, når tilskuddet på 35 kroner i timen fjernes. De skal jo i forvejen spare fem millioner kroner på sygehusområdet.

Ødelægger lediges chance

Serviceassistenterne er stort set alle voksne i job, der får såkaldt merit, fordi de kommer med praktisk viden fra dagligdagen.

- Det er typisk folk, der har været på arbejdspladsen i mange år. Hospitalerne og andre offentlige områder som eksempelvis kasernerne tager gerne deres egne ind og giver dem uddannelsen.

Ifølge Anni Svinth går forsvindende få ledige ind som voksenlærlinge på rengøringsområdet. Men for de ledige er der faktisk også problemer i, at regeringen med et snuptag hen over natten ødelægger ordningen.

- Vi laver altid uddannelsen som rotation. Mens de 20 er på kursus, kommer 20 ledige ind som vikarer, over halvdelen af tiden i ordinært job. Og mange ledige ender faktisk med at få et fast job efter vikariatet. Så rent arbejdsmarkedspolitisk hænger det her heller ikke sammen. Regeringen råber på opkvalificering, og når så folk går i gang med at uddanne sig, så stopper ordningen. Man misbruger en fantastisk mulighed for at få flere faglærte, for at give ledige en chance og for at få nogle af de sidste ud på arbejdsmarkedet.

Serviceassistenter uddannes både til det offentlige og private område, men i Anni Svinths tilfælde, er det mest de offentlige arbejdspladser, der har taget voksenlærlinge ind.