Første bygge-overenskomster på plads
OK07: 3F er blevet enige med Dansk Byggeri om tre af de store overenskomster på bygge- og anlægsområdet
Så er der sat underskrift på 3F’s store bygge- og anlægsoverenskomst. Til venstre gruppeformand John Larsen, til højre Dansk Byggeris formand Povl Christensen. (Harry Nielsen.) Efter en sidste omgang med mere end 23 timers uafbrudte forhandlinger, blev der onsdag formiddag enighed om de første overenskomster inden for byggeriet.
Det er Byggegruppen i 3F, der er blevet enige med Dansk Byggeri om tre overenskomster for tilsammen godt 40.000 lønmodtagere.
Overenskomsterne er treårige.
Lønmodtagernes hovedforhandler, gruppeformand i Byggegruppen i 3F, John Larsen, er tilfreds med aftalen.
- Det har været sejt, ja hårdere end nogensinde, men det er et tilfredsstillende forlig med flere markante forbedringer som eksempelvis en ny udviklingsfond med satsning på efteruddannelse, kraftig forhøjelse af søgnehelligdagsbetalingen og forbedringer for tilskadekomne. Der er der ting, vi gerne ville have haft bedre, men det har bestemt ikke været et tag-selv-bord, siger han.
Dansk Byggeris direktør Jens Klarskov er også tilfreds:
- Vi havde gerne set både billigere og enklere aftaler, men der er uopfyldte ønsker i begge lejre. Det er et dyrt, men også forsvarligt forlig.
Flere nyskabelser
Der er flere nyskabelser i overenskomsterne.
Således er der skabt bedre mulighed for kontrol med, at overenskomsterne rent faktisk overholdes. Det er bestemmelser, der især er en følge af det voksende antal udenlandske firmaer og arbejdstagere. Dansk Byggeri forpligtes til i højere grad at medvirke til at undgå snyd.
Der oprettes en særlig udviklingsfond, som primært har til formål at yde tilskud til medarbejdernes deltagelse i efter- og videreuddannelse. Fonden er inspireret af 3F's eksisterende uddannelsesfond, der vil indgå i udviklingsfonden.
Fondens økonomiske midler tilvejebringes i kraft af, at virksomhederne i 2008 indbetaler 260 kroner pr. medarbejder og i 2009 520 kroner pr. medarbejder.
Der etableres ligeledes en arbejdsmiljøfond finansieret med 20 øre pr. arbejdstime. Pengene skal anvendes til styrkelse af byggepladsernes arbejdsmiljø og til styrkelse af tillidsmandsinstitutionen.
Tre gange 3,5 procent til eleverne
Forligenes regulering af mindstebetalingssatserne følger industriforliget med tre reguleringer på først 3,00 kroner 1. maj i år og derefter 2,50 kroner i timen to gange de følgende år.
I 3F's store bygge- og anlægsoverenskomst reguleres priskuranterne i perioden med tre gange tre procent, og tilsvarende reguleres minutfaktorerne tre gange med syv, syv og seks øre.
Elevlønningerne hæves tre gange med 3,5 procent.
Arbejdsmarkedspensionen udbygges i perioden fra i dag 10,8 til 12 procent af lønnen. Forhøjelserne sker i to lige store portioner 1. juli i år og 1. juli 2009.
Søgnehelligdagsbetalingen hæves med 1,15 procent til samlet 6,90 procent af lønnen. Der bliver mulighed for at indsætte forhøjelsen på arbejdsmarkedspensionskontoen.
Inspireret af industriforliget indbetales der et ekstra pensionsbidrag til medarbejdere på barselsorlov for at modvirke et pensionsefterslæb for kvinder med børn.
Forbedring ved tilskadekomst
I løbet af perioden hæves betalingen under sygdom, ved barns sygdom og i forbindelse med barsel til 130 kroner i timen, dog maksimalt fuld løn. Samtidig er der indført en regel om, at medarbejdere ikke kan opsiges de første otte uger efter at være kommet til skade.
Det er desuden aftalt, at virksomhederne betaler for fravær i indtil ni uger i umiddelbar forlængelse af de 14 ugers barselsorlov. Tre af de ni uger øremærkes til fædre. De bortfalder, hvis de ikke anvendes.
Forhandlingerne er formelt sket i Forligsinstitutionens regi, og resultaterne indgår i det mæglingsforslag, som forligsmanden ventes at fremsætte.