Ledige kaldes til møde i bundter

Et møde for ledige 3F'ere i Høje Taastrup afslører, at de gode tider, hvor alle kunne få job, er forbi. Men stemningen er trykket, for vi har endnu ikke set det værste.

Flere og flere medlemmer af Akassen i 3F Høje Taastrup melder sig ledige. Senest er en del chauffører og ansatte i industrien blevet fyret, og det er hovedsagligt medlemmer med anden etnisk baggrund.

På to måneder er ledigheden i afdelingen steget med en procent. Over otte procent af afdelingens medlemmer var ved årsskiftet uden arbejde. Men det er kun toppen af isbjerget, frygter leder af Akassen Annette Bøjersen.

- Der er så mange ledige, der kommer ind for tiden, at vi holder større møder for at forklare dem om reglerne, hvor vi tidligere kunne holde møder med dem hver især, siger hun.

Mellem kaffekander og røde faner er 12 ledige indkaldt til møde om regler, formularer og skemaer for arbejdsløse. De syv har anden etniske baggrund. Alle lytter høfligt til Lars Troest, der er sagsbehandler i Akassen, men stemningen er ikke ligefrem munter.

Og der er ikke meget håb at hente.

- Ledigheden er stigende, som I sikkert ved, siger Lars Troest med et usikkert smil.

Det er svært at finde en grimasse, der kan passe.

- Før var der 20-30 rengøringsjob på Jobnet, men i dag er der højst et par stykker. Og det er på deltid, og man skal have kørekort og kunne perfekt dansk, informerer han de ledige om.

Efter fællesmødet holder sagsbehandlerne en samtale med hver enkelt. Budskabet til alle, men specielt flygtninge og indvandrerne, er: Sørg for at få kurser, uddannelse og blive bedre til sprog. Men det er en kamp op ad bakke.

- Folk er meget frustrerede. Og det kan jeg godt forstå, siger Annette Bøjersen.

Uddannelse er vigtigere end pisk

Indvandrere og flygtninge skal have masser af uddannelse for at have en chance for at komme tilbage på job efter en fyring. Det er budskabet fra cheferne for landets jobcentre.
Ifølge cheferne hjælper de økonomiske pisk derimod ikke meget. Det, som politikerne kalder stærke økonomiske incitamenter, altså en kort dagpengeperiode og lav kontanthjælp og starthjælp, er ikke noget, der vil skaffe flygtninge og indvandrere i arbejde.
Jobcentrenes bud: Hvad hjælper indvandrere tilbage i arbejde?

1. efteruddannelse
2. jobtræning
3. sprogkursus
4. integrationsprojekter
5. stærkere økonomisk incitament.

Kilde: rundspørge blandt cheferne for landets jobcentre udført af analysefirmaet Kaas & Mulvad.