Baggrundsinformation
ULIGHED PÅ SUNDHEDsområdet er veldokumenteret. Danskerne vil tilsammen vinde 110.000 leveår hvert eneste år, hvis alle levede lige så længe som de bedre uddannede. Uligheden i sundhed koster altså et enormt antal for tidligt døde. Lavt uddannede kan – i sammenligning med de højtuddannede – se frem til 7-8 færre leveår uden belastende, langvarig sygdom.
Følgende sygdomme er mindst dobbelt så almindelige blandt kortvarigt eller ikke-uddannede som blandt længere og mere uddannede: Astma, forhøjet blodtryk, Kronisk angst og depression, kronisk bronkitis, diabetes, knogleskørhed, slidgigt, inkontinens og hjerte-kar-sygdom. Det samlede produktionstab er beregnet til 20 milliarder årligt (Arbejderbevægelsens Erhvervsråd).
Hvis alle havde samme lave risiko for at blive førtidspensioneret eller dø for tidligt som personer med en videregående uddannelse, kunne vi øge beskæftigelsen 115.000 personer på sigt – langt mere end nogen af de foreslåede forhøjelser af efterløns- og pensionsalder vil give. Uligheden i sundhed har i øvrigt været stigende i flere år. Du kan læse mere om dette på www.3f.dk.
3F tog i efteråret 07 alvorligt fat på at bekæmpe den sociale ulighed i sundhed. Temaet spillede en vigtig rolle på kongressen i september 2007. Siden har forbundet i flere omgange markeret sig offentligt med sagen og forbereder samtidig en vifte af initiativer, der skal gøre lighed i sundhed til vigtig kampplads for 3F.
Vi skal have ændret samfundets almindelige opfattelse af årsagerne til problemet og pege på realistiske løsninger. Der er derfor brug for en kampagne med et stærkt sagligt fundament, der kan mobilisere lokale kræfter, forskere og ansvarlige i sundhedsvæsenet.
Det centrale budskab er, at det rent faktisk kan nytte at forebygge uligheden på sundhedsområdet, og at det ikke kun er en sag for folk selv. Arbejdspladsen, kollegerne og sundhedsvæsenet kan spille vigtige roller, navnlig hvis de spiller sammen.
Et centralt element i kampagnen er sundhedstjekket på en række 3F arbejdspladser. Tjekket skal være med til at vise, at det er muligt at fange tilfælde af alvorlig sygdom, før de bryder ud, hos mennesker, der er i risikozonen for alvorlig sygdom.
Der fokuseres på forstadier til sygdomme, som ofte kan undgås, hvis man opdager dem i tide. Det drejer sig blandt andet om blodpropper, sukkersyge og KOL (der før blev kaldt rygerlunger).