Fysiske skader gør 3F'ere til førtidspensionister
Førtidspension:
Det er fysiske skader og hjerte-kar-sygdomme, der gør 3F'ere til førtidspensionister. På landsplan topper til gengæld psykiske lidelser.
Det er ofte fysiske skader, der gør, at murere, buschauffører og andre 3F'ere bliver førtidspensionister. Hver anden dansker, der i 2010 fik tildelt førtidspension, havde en psykisk lidelse bag sig. Det viser de seneste tal fra Ankestyrelsen.
Men for murere, buschauffører, rengøringsassistenter og andre 3F'ere, der har deres pension i PensionDanmark, er ondt i fysikken hovedsynderen. Her fik 538 tildelt førtidspension i 2010-2011 på grund af skader i bevægelsesapparatet. Det svarer til 43,3 procent af de 3F'ere, der kom på førtidspension det år.
Hjerte-kar-sygdomme tegner sig for 13,9 procent af tilfældene. Først nede på en tredjeplads ligger de psykiske lidelser: 13,3 procent af 3F'erne fik førtidspension på grund af psykiske lidelser i 2010-2011. Det viser tal fra PensionDanmark.
3F'erne er ældre
Også på alder skiller 3F'erne sig ud. Af alle nye førtidspensionister er gennemsnitsalderen 45,7 år. For 3F'ernes vedkommende er 88 procent over 40 år, når de bliver førtidspensionister.
Regeringen kom i december sidste år med et reformudspil for at få færre førtidspensionister. Forhandlinger om en reform vil gå i gang efter sommerferien ifølge regeringens planer.
Men udspillet tager kun i begrænset omfang højde for eksempelvis 3F'ernes problemer. Det mener PensionDanmarks administrerende direktør Torben Möger Pedersen.
Mere forebyggelse
- Reformen koncentrerer sig om personer under 40 år med psykiske lidelser. Men vores oplysninger om medlemmer i PensionDanmark viser, at nye førtidspensionister er over 40. Og omkring halvdelen lider af klassiske slidskader i bevægeapparatet. En buschauffør med slidgigt i knæ og ryg, der er sygemeldt på grund af en potentiel diskosprolaps, kommer ikke hurtigere tilbage i job af de initiativer, som regeringen har foreslået, siger Torben Möger Pedersen.
I stedet bør der for eksempel i højere grad end i dag stilles en hurtigere diagnose til sygemeldte. Ligesom det handler om at forebygge skader og sygdomme for at undgå, at medlemmerne kommer i risikozonen, mener Torben Möger Pedersen.