Fyringer trods lønnedgang
Medarbejdere på Jydsk Aluminium gik ned i løn for at redde arbejdspladser. Alligevel er der blevet fyret medarbejdere. Ifølge 3F bekræfter det, at lønnedgang er et dårligt værktøj til at redde virksomheder i krise.
Selvom medarbejderne på Jydsk Aluminium er gået ned i løn, har halvdelen af de ansatte været på arbejdsfordeling i en måned, og senest er op mod 30 ansatte blevet afskediget. I februar sagde 200 medarbejdere på Jydsk Aluminium Industri i Herning ja til at gå ned i løn og arbejdstid for at redde arbejdspladser.
Lønnen blev sænket med fem procent, og oveni fik alle ansatte en månedlig fridag uden løn.
Aftalen gælder for resten af 2009. Men alligevel har halvdelen af de ansatte været på arbejdsfordeling i en måned, og desuden er op mod 30 medarbejdere blevet afskediget.
Ifølge 3F Midtjylland drejer det sig om cirka 30 ansatte. Afdelingen har været i kontakt med nuværende og tidligere medarbejdere.
Hverken afdelingen eller 3F's tillidsfolk på Jydsk Aluminium har yderligere kommentarer, fordi der forestår forhandlinger med virksomhedens ledelse.
Ledelsen: Kun 11 er fyret
Ifølge virksomhedens ledelse drejer det sig imidlertid kun om 11 medarbejdere. Fyringer, som var nødvendige, fordi virksomhedens største kunde afbestilte alle leverancer i en periode.
- Efter en "hurtig" arbejdsfordeling, hvor tiden blev brugt til at tænke os om og forhandle med kunden, blev afskedigelserne besluttet i samarbejde med tillidsfolkene. Vi vurderede, at det var det bedste af flere onder, hvis alternativet var gentagne arbejdsfordelinger over det kommende år eller yderligere lønnedgang. Med de informationer, vi har p.t., forventer vi ikke, at der sker yderligere afskedigelser, siger administrerende direktør Kenn Risbjerg Christensen.
Han mener, at lønnedgangen var et nødvendigt led i en større redningsplan, og at virksomheden ellers var lukket.
Som at tisse i bukserne
Ifølge formanden for 3F's Industrigruppe, Børge Frederiksen, bekræfter det, at lønnedgang er lige så effektivt som at tisse i bukserne en kold vinterdag.
- Jeg ved godt, at den slags aftaler i reglen bliver indgået med løfter om, at lønnen vil komme tilbage på niveau, når krisen er ovre. Men hvad så, hvis det ikke sker? Hvis man kunne få en garanti mod fyringer, ville det være en anden sag, men sådan en aftale har jeg aldrig set, siger han.
Tidligere på ugen indgik medarbejderne på plastvirksomheden Norfolier en aftale om at gå 20 procent ned i løn i fire måneder. Men ifølge Børge Frederiksen er det meget få virksomheder, der rent faktisk har indgået aftaler om lønnedgang.
- De eksempler, jeg har kendskab til, kan tælles på én hånd. Det virker mere som noget, pressen har forsøgt at køre op i agurketiden, siger han.