Ministre skal redegøre for jobtrylleri

SiD's undersøgelse om ordinære job, der bliver til aktiveringspladser, skaber voldsom blæst. To ministre skal nu forklare sagen i Folketinget.

Mona Sørensen er en af de mange, der har været aktiveret i arbejde, der tidligere var ordinært, kommunalt job til fuld løn.Mona Sørensen er en af de mange, der har været aktiveret i arbejde, der tidligere var ordinært, kommunalt job til fuld løn.

SF kræver nu beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) til regnskab for, hvad han mener om, at almindelige arbejdspladser forsvinder i kommunerne og tilsyneladende genopstår i form af støttede job og aktiveringspladser.

En undersøgelse fra SiD viste for nylig, at godt 2.000 SiD-job er forsvundet i de danske kommunerne siden 1998 samtidig med, at antallet af støttede job inden for SiD-funktioner som pedel og gartner er fordoblet.

Den udvikling har SF bedt beskæftigelsesministeren om at dokumentere kommune for kommune. Der til kommer at ministeren over for Folketingets arbejdsmarkedsudvalg skal redegøre for, hvordan udviklingen ser ud i amterne og i staten.

Opret stillinger i stedet for

- SiD har dokumenteret, at der er sket et skred. Derfor har jeg bedt ministeren kommentere SiD's undersøgelse og svare på, om han finder udviklingen rimelig og i overensstemmelse med arbejdsmarkedsreformen "flere i arbejde", siger SF's arbejdsmarkedsordfører Ole Sohn.

- Det er en nedvurdering af det helt nødvendige arbejde vi alle kræver udført på for eksempel skoler, når man nedlægger stillingerne til fordel for aktivering og jobtræning. I stedet burde man oprette stillinger i den offentlige sektor for at få udført eksempelvis tiltrængt vedligehold af skoler og bygninger. Det vil også betyde et mindre behov for aktivering, uddyber han.

Claus Hjort Frederiksen skal desuden forklare hvorfor det er inden for ufaglærtes jobområder, de fleste jobtræningspladser bliver oprettet.

Derudover vil SF have finansminister Thor Pedersen (V) på banen med en redegørelse for, hvad det samfundsøkonomisk ville betyde, hvis de mange jobtræningspladser og aktiveringsjob, der findes i dag, blev lavet om til ordinære stillinger.

Dialog i Odense

I Odense skal SiD og Odense kommune nu diskutere udviklingen - ikke mindst på pedelområdet i eventyrbyen, der er landets tredjestørste kommune.

Den sansvarlige rådmand Søren Thorsager (A) sagde i går tirsdag til DR Radio Fyn, at ansvaret for så vidt angår pedeller i princippet ligger hos den enkelte skoleleder. Men han understregede samtidig at sagen skal undersøges.

- Det er et klart brud på reglerne, hvis faste job nedlægges til fordel for støttede jobs, fastslog rådmanden.