Danskerne har masser af penge i banken
AE:
Siden årsskiftet har vi øget vores nettoindlån i bankerne med næsten 42 milliarder kroner. Men vi tør ikke bruge pengene, siger Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Siden årsskiftet har vi øget vores nettoindlån i bankerne med næsten 42 milliarder kroner. Siden nytår har vi danskere i alt forøget vores nettoindlån i bankerne med næsten 42 milliarder. Det dækker over, at vi har sat 36,8 milliarder kroner i banken og lånt 4,9 milliarder mindre.
Samlet har hver dansker - fra nyfødt til olding - i dag i gennemsnit har 131.500 kroner stående i banken.
- De private husholdninger sparer op i et overraskende vildt omfang. Det er især de cirka 23 milliarder, der udbetalt i efterlønsbidrag, der er sat ind på kontoen her i 2012. Og det er jo sådan set fornuftigt nok at gemme lidt på kistebunden til en regnvejrsdag. Men for samfundets økonomi er det skidt, siger chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Frederik I. Pedersen.
Grundlæggende sund
Problemet er, at vi ikke tør bruge pengene. Det kunne ellers sætte gang i økonomien.
- Alle havde ventet, at en del efterlønspengene ville komme i omløb. Det er bare ikke sket. Som forbrugere er vores tillid til fremtiden stadig meget lav. Vi hører hele tiden om gældskrise, og at tiderne er usikre. Det er den usikkerhed, der holder væksten nede, selvom dansk økonomi grundlæggende er temmelig sund, siger Frederik I. Pedersen.
Han peger blandt andet på, at vi er gået fra at skylde godt 91 milliarder til udlandet i 2008 til at have 437 milliarder kroner til gode ved udgangen af 2011.
- Vores eksport er også tilbage på samme niveau som før krisen. Når det går trægt i dag, skyldes det ene og alene, at vores hjemlige efterspørgsel og forbrug ligger underdrejet, forklarer han.
Omløb giver arbejde
Han mener, at de dystre udmeldinger, som blandt andet Dansk Industri kom med tirsdag, tegner et forkert billede af dansk økonomi.
- Der er masser af vækst-krudt i Danmark. Vi står ikke og kigger ned i afgrunden igen. Den private sektor har en historisk høj opsparing, fordi både virksomheder og husholdninger holder ekstremt meget på pengene. Hvis bare en mindre del af de opsparede milliarder kom i omløb og for eksempel blev brugt til investeringer i boligerne, ville man klart kunne se det på landets økonomi i form af øget beskæftigelse og lavere ledighed. Det ville kunne bryde den negative spiral, siger chefanalytikeren.
På fredag kommer der nye tal for nationalregnskabet - et helhedsbillede af Danmarks økonomi - i andet kvartal i år.