Fra skrald til omsorg

Peter Jervild har skiftet skraldespande og mandehørm ud med omsorg og pleje som social- og sundhedshjælper.

- Er du da tosset mand, jeg elsker det!

Efter 13 år som skraldemand er 48-årige Peter Jervild nu i gang med at uddanne sig til social- og sundhedshjælper.

Det er en omvæltning at komme på skolebænken i en klasse, hvor de fleste er unge piger. Men han fortryder ikke springet fra skraldespande og mandehørm til omsorg og pædagogik.

- Jeg har arbejdet, siden jeg var seks år og har ikke gået i skole siden 1977, hvor jeg gik ud af folkeskolen. Nu må jeg bede mine børn om hjælp til lektierne. Men det vænner man sig til.

Peter Jervild er glad for social- og sundhedsskolen i Svenstrup i Nordjylland, hvor han startede i januar. Den yngste i klassen er 17 år og yngre end hans to døtre. Ud af 25 elever er kun de tre mænd.

Han bor i Aalborg og er for tiden i praktik, hvor han arbejder med ældre. Hans venner og tidligere kollegaer synes, skiftet er helt o.k.

- Men der kommer da spydigheder, men så spørger jeg: "Tør du lige gentage det?" Så klapper de sgu i, griner Peter.


Færdig med ufaglærte job

Vejen til sosu-skolen har været lidt kringlet for Peter Jervild. For to år siden fik han en skulderskade, der kostede ham jobbet som skraldemand.

Men han fandt hurtigt job som ufaglært inden for social- og sundhedsplejen. Først arbejdede han på institutioner for retarderede, ældre og misbrugere, inden han blev ledig i sommer og måtte gå som vikar.

- Der er ikke mange ufaglærte job tilbage. Så jeg er glad for at få papir på det, jeg lærer, siger han.

Jobbet er på plads. I samarbejde med jobcentret og 3F fik han nemlig en kontrakt med kommunen, der har lovet ham arbejde.


Økonomien er ok

For at få økonomien til at hænge sammen har Aalborg Kommune tilbudt, at Peter Jervild får suppleret op til den højeste dagpengesats på 3.625 kroner om ugen. Han får også bøger og transport betalt.

- Det handler mest om at administrere sine penge ordentligt. Så går det fint.

Når han er færdig om knap et år, vil han gerne arbejde med adfærdsvanskelige børn. Eller i psykiatrien, hvor han ser flest udfordringer.

- Jeg har været ishockeytræner i mange år og er glad for at arbejde med alle slags mennesker. Jeg glæder mig til at arbejde med alt det, jeg har lært, siger han.