Fynske chefer hyrer flest østarbejdere

Se hvor mange østarbejdere, der arbejder i din kommune.

Sidste år slog østarbejdere i Danmark ny rekord. Men der er stor forskel på, hvor meget cheferne rundt om i landet bruger de ofte billigere arbejdere fra Østeuropa.

Fynske chefer har suverænt Danmarksrekorden. På Fyn er 4,8 procent af jobbene besat af arbejdere fra Østeuropa. Det er 50 procent mere end gennemsnittet i Danmark. Det viser tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsens database Jobindsats.dk.

- Problemet er, at vi har rigtig mange ledige, der er blevet skubbet ud. Vores medlemmer kan ikke konkurrere med lønninger på 50-80 kroner i timen, siger Charlotte V. Petersen, der er formand for blandt andre gartneriarbejdere i 3F-Odense.

Tomater

Halvdelen af østarbejderne på Fyn arbejder i de grønne job, som landbrug og gartneri.

På det fynske gartneri, Alfred Pedersen & Søn., arbejder 177 østarbejdere med at plukke tomater. Arbejde, som danske ansatte tidligere udførte. Nu er der blot en håndfuld danskere tilbage.

- Det er bestemt ikke, fordi vi har noget imod at ansætte danskere. Hvis der er dygtige og kvalificerede ansøgere, så ansætter vi dem, siger direktør Mads Pedersen.

I sommer sendte 3F' a-kasse i samarbejde med jobcentret i Odense et brev og tilbød at formidle de ledige på Fyn til samtlige arbejdsgivere inden for gartneri og landbrug.

- Vi fik ikke et eneste svar. Virksomhederne siger, de ikke kan få danskere til at søge arbejdet. Men det er en fornærmelse mod de ledige, siger Charlotte V. Petersen.

En af de virksomheder, der fik brev fra jobcentret og 3F er Alfred Pedersen & Søn.

Søger ikke efter lokale

Direktør Mads Pedersen erkender, at han ikke har søgt efter lokal arbejdskraft de seneste år. For år tilbage havde han ikke held med at få ansøgere fra Fyn til arbejdet.

- Vi har ikke haft gode erfaringer med at tiltrække folk, forklarer direktøren.

De lave lønninger til østarbejderne i branchen gør det umuligt for dem at slå sig ned i Danmark. I stedet må folk blot arbejde i Danmark på gennemrejse og holde udgifterne på et minimum, forklarer Charlotte V. Petersen:

- De får jo halv løn. Det kan man ikke etablere sig for eller leve et normalt liv i Danmark for.