Gram Kommune stjal Tommys erstatning
Gram Kommune blæste på loven og tog 141.000 kroner fra Tommy Kristensen, som mistede næsten hele sin ulykkeserstatning. Nu har Det Sociale Nævn banket kommunen på plads.
- Jeg har altid følt, at kommunen også var der for mig, så selvfølgelig troede jeg, at de havde ret til de penge. Jeg drømte ikke om, at jeg som borger skulle tjekke dem, der burde have forstand på lovgivningen, siger Tommy Kristensen. (Foto: Lene Esthave) - Jeg har altid følt, at kommunen også var der for mig, så selvfølgelig troede jeg, at de havde ret til de penge. Jeg drømte ikke om, at jeg som borger skulle tjekke dem, der burde have forstand på lovgivningen, siger 35-årige Tommy Kristensen, der er i fleksjob efter en arbejdsulykke, der på fem år har smadret familiens økonomi.
En situation, der en overgang var helt kaotisk, fordi Gram Kommune havde hugget hovedparten af hans arbejdsskadeerstatning, indtil 3F Esbjerg Transport greb ind.
Kommunen vidste bedst selv
Det har været hårde år efter arbejdsulykken i 2000, hvor Tommy Kristensen meget af tiden har måttet leve af sygedagpenge - cirka det halve af, hvad han tjente i sit job ude på boreplatformene.
Heldigvis får Tommy Kristensen i sommeren 2004 en besked om, at der er en erstatning på vej efter arbejdsulykken. En besked, der også beroliger hans bank.
Men Gram Kommune kommer først til fadet. De kræver 141.000 kroner til dækning af 13 måneders ledighedsydelse, han har fået undervejs. Så da Tommy Kristensen i februar 2005 får den erstatning, han har til gode for det hidtidige sygeforløb, er der pludselig kun 34.000 kroner tilbage.
- Det var et chok. Jeg stod med en kammerat, da jeg åbnede brevet. Jeg ringede straks til kommunen, men fik kun beskeden, at det var de i deres gode ret til. Og jeg kunne hverken gøre fra eller til, siger han.
Så døve må ingen være
Tommy Kristensen ringer ned til 3F Esbjerg Transport, som påpeger, at det er en fejl. For ifølge Socialministeriets bekendtgørelse 522 står det klokkeklart, at en kommune ikke må kræve ledighedsydelsen betalt af en arbejdsskadeerstatning.
Afdelingens socialrådgiver både skriver og ringer til kommunen. Men herfra er svaret atter, at de har ret med tilføjelsen, at hvis der er mere, kan socialrådgiveren da bare spørge i Arbejdsdirektoratet.
Det sker samtidig med, at kommunen får tilsendt bekendtgørelsen. Arbejdsdirektoratet bekræfter først mundtligt og siden skriftligt, at det må kommunen ikke.
Men selv om kommunen får dokumentationen, lyder svaret nu fra afdelingslederen, at hun da faktisk er ligeglad og fastholder, at det må kommunen godt.
Det nytter heller intet, at en advokat herefter skriver til kommunen og endnu engang dokumenterer reglerne.
Kommunen har handlet ulovligt
Først da sagen lander i Det Sociale Nævn i Sønderjyllands Amt, må kommunen modvilligt bøje sig. Kommunen har handlet ulovligt, og begrundelsen og dokumentationen er præcis den samme som den, man flere gange har siddet overhørig.
Faglig sekretær Jens Erik Christensen fra 3F Esbjerg Transport har arbejdet med arbejdsskader siden 1980'erne og er rystet.
- Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Gram Kommune har blæst på al den dokumentation, de har fået. Heldigvis er sagen endt godt for Tommy Kristensen, der har fået sine penge tilbage. Men jeg kan godt blive nervøs, hvis det er stilen i andre kommuner. Så er der masser af mennesker i det her land, som bliver snydt, fordi de tror på deres kommune og ikke har en fagforening i ryggen eller andre, de kan gå til, siger han.
Kommunen er tavs
Desværre har det ikke været muligt at få en forklaring fra Gram Kommune om, hvorfor de trodser både tilsendt lovmateriale og en udtalelse fra Arbejdsdirektoratet, der samstemmende bekræfter, at deres afgørelse er forkert. Den ansvarlige afdelingschef i Tommy Kristensens sag er ikke længere ansat i kommunen. Og den nye kunne ikke afse tid til at svare på spørgsmål.