Kommuner spilder millioner på jobfirmaer

Beregninger fra Kommunernes Landsforening viser, at kommunerne betaler 60 millioner kroner i såkaldt jobbonus til private jobfirmaer.

Private jobfirmaer scorer 60 millioner på at skaffe job til ledige, der allerede selv har skaffet sig et job. (Foto: Colourbox)Private jobfirmaer scorer 60 millioner på at skaffe job til ledige, der allerede selv har skaffet sig et job. (Foto: Colourbox)

Private jobfirmaer modtager millioner fra landets kommuner uden at røre en finger.

Nye beregninger fra Kommunernes Landsforening viser, at jobfirmaerne får omkring 60 millioner kroner i bonus for at "skaffe arbejde" til ledige, der i realiteten har klaret det helt på egen hånd.

Det skriver Politiken.

- Vi har ikke noget imod at bruge private jobfirmaer, men det er altså meget at betale 60 millioner kroner for ingenting, siger borgmester i Rødovre Erik Nielsen (S), der også er formand for KL's arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalg, til Politiken.

De kommunale jobcentre er siden sommeren 2010 blevet pålagt at sende arbejdsløse akademikere under 30 år til et privat jobfirma, en såkaldt anden aktør, efter seks måneder uden beskæftigelse.

Og lykkedes det så for den arbejdsløse akademiker at komme i job, modtager jobfirmaet så en bonus på typisk 10.000 kroner, uanset hvem, der har skaffet jobbet.

- Det ligner en tvangsfodring med bonus. Det er en offentlig bonusgavebod, når unge ledige akademikere efter få ugers ledighed skal sendes til private jobfirmaer, som får bonus, selvom den unge finder arbejde ved egen hjælp, siger Erik Nielsen til Politiken.

Han peger på, at data fra Akademikernes Centralorganisation, AC, viser, at de fleste nyuddannede akademikere på egen hånd finder et job, efter de har været ledige i fire til seks måneder.

De private jobfirmaer selv er enige med Rødovres borgmester i, at arbejdsløse akademikere ikke per automatik skal sendes til jobfirmaerne.

- Vi er enige med kommunerne i, at det er en god idé at opgive tvangen. Det er langt bedre med et frivilligt samarbejde mellem os og de kommuner, som gerne vil arbejde sammen med os, siger direktør Jørgen Borre Larsen, Jobrådgivernes Brancheforening, til Politiken.

Han mener dog ikke, at bonusbetalingen er nogen gavebod.

- Det kan godt være, at der er nogle ledige, som selv finder job, og jobfirmaet får en bonus, men det kan være svært at afgøre, hvad der bringer den ledige i arbejde. Det er nærmest umuligt at svare på, hvordan det går den ledige, hvis ikke de var kommet til en anden aktør. Det kan man kun finde ud af ved at lave kontrollerede forsøg, siger Jørgen Borre Larsen til Politiken.

I 2011 var omkring 90.000 arbejdsløse i aktivering hos de private jobfirmaer.

Regeringen har lagt op til, at beskæftigelses- og aktiveringssystemet skal reformeres. Det omfatter blandt andet, at kommunerne ikke skal tvinges til at sende de ledige til private jobfirmaer. Forhandlingerne om reformerne går i gang, når forårets overenskomstforhandlinger er på plads.