Strid om fradrag for kost og logi
Fradragsretten for kost og logi ved at arbejde langt fra hjemmet er beskåret, men skal skæres endnu mere, siger SF.
- Danske skatteborgere skal naturligvis ikke finansiere, at polakker kan nøjes med mindre i løn. Det er unfair over for både danske virksomheder og over for danske lønmodtagere, siger SF's gruppeformand Ole Sohn. Inden Folketinget gik på sommerferie, blev skattefordelene i forbindelse med arbejde langt fra hjemmet begrænset. Men står det til SF, skal der skæres endnu mere i fordelene. Og står det til interesseforeningen Rejsearbejdere.dk, skal det fulde fradrag genindføres.
Folketinget besluttede, at den enkelte lønmodtager samlet set højst kan fradrage 50.000 kroner for kost og logi og dobbelt husførelse i forbindelse med arbejde langt fra hjemmet.
Men selv med denne begrænsning er skattereglerne fortsat så attraktive, at de kan bruges til at lokke polakker til Danmark til lav løn, fordi de fortsat med de nye regler vil kunne slippe billigere i skat.
Derfor synes SF, at grænsen for fradrag skal længere ned.
- Jeg har nævnt en begrænsning på fradraget på 20.000 kroner, men om det lige er den rette grænse, ved jeg ikke, men det afgørende er, at skattesystemet ikke må udnyttes, som vi har set eksempler på. Danske skatteborgere skal naturligvis ikke finansiere, at polakker kan nøjes med mindre i løn. Det er unfair over for både danske virksomheder og over for danske lønmodtagere, siger SF's gruppeformand Ole Sohn.
Ny lov i strid med EU-retten
Hos Rejsearbejdere.dk mener man, at begrænsningen af skattefradraget er i strid med EU-retten. Foreningen har derfor klaget til EU-kommissionen.
Rejsearbejderes formand Hans Erik Meyer hæfter sig blandt andet ved, at man i forbindelse med lovforberedelsen direkte henviste til, at begrænsningen også ville ramme "de meget store fradrag, som udenlandske arbejdere, herunder fra Østeuropa, har kunnet foretage ved arbejde i Danmark".
Foreningen mener, at begrænsningen i fradragsretten er med til at hindre fri udveksling af tjenesteydelser og derfor strider med EU-retten.