Nedslidningsskader afvises på stribe

Kun 13 procent får anerkendt arbejdsskader i led og muskler. Det rammer hårdt i rengøringsbranchen, hvor de ansatte ender på førtidspension meget hyppigere end andre.

Rengøringsfolk har rekord i førtidspension. Alligevel får kun 10 procent anerkendt arbejdsskader, der kommer af nedslidning. (Arkivfoto)Rengøringsfolk har rekord i førtidspension. Alligevel får kun 10 procent anerkendt arbejdsskader, der kommer af nedslidning. (Arkivfoto)

I 2009 fik Arbejdsskadestyrelsen (ASK) 7.489 anmeldelser om arbejdsskader i arme, ben, skulder, ryg eller nakke. Kun 13 procent af dem blev anerkendt. Til sammenligning blev 75 procent af de anmeldte hudlidelser anerkendt som en arbejdsskade.

- Det er alt for svært at få anerkendt den her type skader, som kan være virkeligt invaliderende. Vi ved, at mange flere slås med problemer. Men for dem er der ingen hjælp at hente, siger Ulla Sørensen, hovedkasserer i 3F.

Mange flere får førtidspension

Især rengøringsassistenter får skader i ryg, skulder, albuer og hænder. Samtidig ender de på førtidspension i langt højere grad end andre faggrupper. I rengøringsbranchen må over dobbelt så mange gå på førtidspension (overhyppigheden er på 138 procent).

Alligevel fik rengøringsassistenter kun anerkendt 10 procent af deres arbejdsskader i 2009.

Det skyldes forældet viden om nedslidningsskader og de meget strenge krav, der skal opfyldes, før en skade kan anerkendes, mener Ulla Sørensen.

- Alt for mange sager sorteres fra, fordi de ikke lever op til de høje krav, siger Ulla Sørensen.

Svært at bevise

De gældende regler og den viden, vi har gennem forskning, fungerer godt, mener faglig chef i ASK, Merete Roos. Ifølge hende skyldes de få anerkendelser, at det kan være er svært at bevise, at skaden er sket på grund af jobbet.

- Mange får ondt i ryggen, uden at det har noget med jobbet at gøre. Derfor er det svært at påvise en sammenhæng.

Ifølge Merete Roos er der en udfordring i at få lægerne til at anmelde skaderne.

- Vi gør meget for at oplyse lægerne om deres pligt til at anmelde, men det er ikke alle, der er opmærksomme på, at patienternes job kan være årsag til sygdommen.