Uddannelse lig med højere løn

Stilladsbranchen vil være en udlært branche. Derfor indføres særligt tillæg til alle med fagets uddannelse.

Stilladsarbejde vil på sigt kun blive udført af uddannet arbejdskraft. Det er følgen af en aftale mellem arbejdsgivere og lønmodtagere i branchen. Foto fra Teknisk skole i Glostrup, hvor der øves i stilladsopsætning.  (Foto: Harry Nielsen.)Stilladsarbejde vil på sigt kun blive udført af uddannet arbejdskraft. Det er følgen af en aftale mellem arbejdsgivere og lønmodtagere i branchen. Foto fra Teknisk skole i Glostrup, hvor der øves i stilladsopsætning. (Foto: Harry Nielsen.)

Stilladsarbejderne får nu en økonomisk gulerod for at tage fagets uddannelse. Udsigten er en lønforhøjelse på otte kroner i timen.

Det er en del af en aftale mellem Stilladsarbejdernes Landsklub og arbejdsgiverne i Dansk Byggeris stilladssektion.

Samtidig skal alle nye stilladsarbejdere efter maksimalt tre måneders arbejde i branchen have tilbudt den toårige stilladsuddannelse.

Meningen er, at samtlige danske stilladsarbejdere over tid skal være uddannede.

- Baggrunden er ikke at hæve lønnen, men at hæve uddannelsesniveauet og dermed professionalismen i branchen, siger Simon Gregersen, formand for stilladsarbejderne, om aftalen.


Arbejdsgiverne er enige

- Vi har et kæmpe problem med sikkerheden i branchen. Det er blevet bedre de seneste år, men vi går, så at sige, på kanten hele tiden. Løsningen er uddannelse, så vi får skabt en bedre kultur i branchen. Det sker ikke fra den ene dag til den anden, men jeg er sikker på, at vi i løbet af få år vil høste frugterne i form af både forbedret sikkerhed og mindre nedslidning, siger formanden for Dansk Byggeris stilladssektion, direktør Bo Jensen, Herlev Stilladser.

Slut med samme løn til alle i sjakket

Den økonomiske gulerod findes i det faste timetillæg. Det er i dag på knap 44 kroner i timen for alle. Det nye med aftalen er, at alle fuldbefarne og alle med fagets uddannelse får 51,50 kroner i timen - eller knap otte kroner mere. Derudover indføres et timetillæg på knap 31 for de helt nye i branchen.

Med aftalen gør stilladsarbejderne op med byggebranchens normale princip om, at alle i et sjak tjener det samme. Det har Simon Gregersen ingen problemer med.

- Det handler om uddannelse og sikkerhed, og jeg ser ingen problemer i at bruge en økonomisk gulerod til at gøre både den enkelte og branchen som sådan mere professionel, siger han.