Ansatte snydes for millionbeløb

475 omsorgsmedhjælpere i Nordjyllands Amt har ikke har fået den løn, de har krav på. Amtet har tilsyneladende intet lært af tidligere sager.

Omsorgsmedhjælpere ved Nordjyllands Amt bliver underbetalt, hævder SiD. Arkivfoto: Henrik FrydkjærOmsorgsmedhjælpere ved Nordjyllands Amt bliver underbetalt, hævder SiD. Arkivfoto: Henrik Frydkjær

Nu er den gal igen i Nordjyllands Amt, der snyder hundredvis af ansatte for millionbeløb. SiD påstår, at 475 omsorgsmedhjælpere ved amtets døgninstitutioner ikke har fået den løn, de har krav på.

Man skulle ellers mene, at amtet har fået en huskekage. I en gigantisk sag om samme medarbejdergruppe har amtet måttet efterbetale 14-15 millioner kroner for perioden 1995-2000. Men nu ruller lavinen igen.

- Det er sørgeligt, at man åbenbart intet har lært. I den første sag fik embedsmændene skylden for roderiet på grund af manglende kendskab til vores overenskomst. Nu er der tale om en politisk beslutning om underbetaling af om-sorgsmedhjælperne. Det gør det bestemt ikke bedre, siger forretningsfører Preben Rasmussen fra SiD's B.O.S.-gruppe.

Glemmer Ny Løn

Underbetalingen, som SiD hævder har fundet og fortsat finder sted, skyldes to forhold.

For det første har amtet åbenbart helt overset, at omsorgsmedhjælperne fra 1. april 2000 overgik til Ny Løn med grundløn, funktionsløn, kvalifikationsløn og i visse tilfælde også resultatløn.

Amtet indplacerer alle omsorgsmedhjælpere på lavest mulige grundløn, men supplerer ikke med løn for særlige funktioner og kvalifikationer. Det betragter SiD som et overenskomstbrud.

For det andet betragter amtets politikere de enkelte institutioner som selvstændige ansættelsesenheder. Da omsorgsmedhjælperne oftest arbejder som vikarer mellem flere skiftende arbejdssteder i amtet, indebærer amtets vurdering, at det bliver vanskeligt for omsorgs-medhjælperne at optjene ansættelsesanciennitet til at blive ansat som månedslønnede.

Det betyder samtidig, at de går glip af en stribe overenskomstgoder, hvortil der knytter sig ansættelsesanciennitet. Det være sig pensionsindbetaling, løn under sygdom og diverse tillæg.

Grov udnyttelse

- Amtet betragter omsorgsmedhjælperne som løsarbejdere og udnytter arbejdskraften groft, mener Søren Elsberg, formand i SiD Nørresundby, der har koordineret de mange sager.

- De udfører imidlertid et reelt og vigtigt arbejde, og derfor bør amtet på dette punkt ændre signaler og personalepolitik. Et forslag kunne være at oprette et egentligt fastansat vikarkorps. Det ville skabe mere permanente job, sikre kontinuitet og opbygge medarbejdernes kompetencer samt give vore medlemmer bedre ansættelsesvilkår. Men i første omgang skal vi naturligvis have løst efterslæbet.

De 475 sager er samlet op siden foråret 2000. Der er alene tale om mænd, idet KAD organiserer de kvindelige omsorgsmedhjælpere.

Hvis SiD ikke når til enighed med Amtsrådsforeningen om, at der er tale om overenskomstbrud, bringes sagen for Arbejdsretten.

SiD vurderer, at der kan blive tale om efterbetaling af omkring to millioner kroner pr. år.

En sammenlignelig sag fra Storstrøms Amt er i øvrigt under forberedelse.