Hver 5. ansat i landbruget er fra Østeuropa

Voldsom vækst blandt østarbejdere i landbruget, hvor hver femte ansatte nu er fra Østeuropa. 3F er bekymret for erhvervets fremtid. Dansk Landbrug afviser, at det er et problem.

Hvis Danmark skal blive ved med at have førerposition, når det kommer til fødevaresikkerhed, nytter ikke at have en masse elever fra Ukraine gående i et års tid og så sende dem hjem igen, siger Morten Fischer-Nielsen, forhandlingssekretær i 3F's Grønne Gruppe. Hvis Danmark skal blive ved med at have førerposition, når det kommer til fødevaresikkerhed, nytter ikke at have en masse elever fra Ukraine gående i et års tid og så sende dem hjem igen, siger Morten Fischer-Nielsen, forhandlingssekretær i 3F's Grønne Gruppe.

Næsten hver femte ansatte i de danske landbrug, gartneri og skovbrug stammer nu fra et af de nye østeuropæiske EU-lande. Det viser den seneste opgørelse over udstedte arbejds- og opholdstilladelser, som Arbejdsmarkedsstyrelsen har lavet. Ifølge opgørelsen er der kommet hele 858 flere aktive arbejdstilladelse i juni måned, således at antallet nu er oppe på 2.084. Hvis dette tal bliver lagt sammen med de omkring 1.500 praktikanter, der kommer fra de EU's østeuropæiske lande, er andelen af østarbejdere i landbruget helt oppe på 18 procent af den samlede arbejdsstyrke.

Billige elever

Det er især de mange østpraktikanter, der bekymrer 3F. Umiddelbart er det dog let at se de økonomiske incitamenter for landmændene til at hyre østpraktikanter i stedet for danskere. - De er billigere end danske elever, da de kun kan være her i landet i halvandet år og så kun skal have startlønnen. I modsætning til danske elever, der stiger i løn i deres fireårige uddannelse, siger Morten Fischer-Nielsen, forhandlingssekretær i 3F's Grønne Gruppe. - Når østpraktikanterne er væk hjemmefra, har de heller ikke meget andet at lave end at arbejde. Selvom de skulle få betaling for deres overarbejde, er taksten stadig under halvdelen af, hvad danskere skal have for at arbejde over, siger han.

Usikker fremtid

I stedet for at være så fokuseret på pengepungen nu og her, opfordrer Morten Fischer-Nielsen danske landmænd til at forsøge at sikre dansk landbrug i fremtiden ved at ansætte færre østarbejdere. - Landbruget skal sørge for at få uddannet fremtidens danske landmænd og sikre erhvervet fremover. Hvis Danmark skal blive ved med at have førerposition, når det kommer til fødevaresikkerhed, nytter ikke at have en masse elever fra Ukraine gående i et års tid og så sende dem hjem igen, siger han. Konsekvensen af de mange østpraktikanter har blandt andet været, at der er blevet indført adgangsbegrænsning på dyrepasseruddannelsen. I alt tegner landbrug, gartneri og skovbrug sig for over halvdelen af de aktive arbejdstilladelser til arbejdere fra nye østeuropæiske EU-lande.

Velkommen til østelever

Formanden for Dansk Landbrug, Peter Gæmelke, kan ikke se det store problem i de mange udlændinge i landbruget. Tværtimod. - Jeg synes, at det er fantastisk dejligt, at nogen gerne vil komme og arbejde og lære, hvordan vi driver landbrug i Danmark. Danske landmænd tager jo også ud i verden og får værdifuld inspiration, siger han. Peter Gæmelke mener ikke, at danske landmænd ansætter billige østpraktikanter for at spare på udgifterne til løn. - Jeg er overbevist om, at de fleste gerne vil have en dansk elev, hvis de kan komme til det. Men skal være en dansker, der har interesse for at arbejde i landbruget, og i øjeblikket er problemet altså ikke mangel på praktikpladser for danske elever, siger han.

Se tallene fra arbejdsmarkedsstyrelsen her

Se tallene fra arbejdsmarkedsstyrelsen her