Påbud til hver tredje hotel og restaurant

Arbejdstilsynet fandt problemer med det psykiske arbejdsmiljø på hver tredje virksomhed i hotel- og restaurationsbranchen.

Arbejdstilsynet har besøgt 90 virksomheder inden for hotel- og restaurationsbranchen. 30 af dem har problemer med det psykiske arbejdsmiljø. (Arkivfoto: Christoffer Regild)Arbejdstilsynet har besøgt 90 virksomheder inden for hotel- og restaurationsbranchen. 30 af dem har problemer med det psykiske arbejdsmiljø. (Arkivfoto: Christoffer Regild)

Arbejdstilsynet har besøgt 90 virksomheder inden for hotel- og restaurationsbranchen. 30 af dem har problemer med det psykiske arbejdsmiljø.

Påbud til hver tredje overrasker ikke 3F-miljøkonsulent Henrik Hansen. Men tallet siger kun noget om de store i branchen, da tilsynet er gået efter steder med mere end 50 ansatte.

- Netop de steder ved vi af erfaring, at der gøres mest for at sikre nogenlunde tålelige arbejdsforhold for kokke, tjenere og receptionister. Men når der på disse trendsættende steder har så mange mangler, hvordan ser det så ikke ud på den overvejende del af branchens arbejdspladser, hvor der er langt færre ansatte og en langt mindre professionel ledelse.

Tilsynschef Cathrine Tived fra Arbejdstilsynet bekræfter, at tilsynet bevidst er gået efter de større i branchen – for at nå ud til så mange som muligt.
Arbejdstilsynet har fået i alt 70 millioner kroner til en særlig indsats i specielt nedslidningstruede brancher.

- Det her er et af de første intensiverede tilsyn på de særlige indsatser, og vi har naturligvis draget os nogle erfaringer. Når man går efter større virksomheder, der har en sikkerhedsorganisation, så finder man noget andet, end hvis vi var gået ud på grundlag af klager og lidelser.

Hotel- og restaurationsbranchen betragtes traditionelt som en af de mere belastende, både nedslidningsmæssigt og psykisk. Men Cathrine Tived vurderer, at det går lidt bedre.

- Måske passer man i opkonjunkturer bedre på sine medarbejdere.

Bedre trivsel

Besøgene handler både om ergonomi og psykisk arbejdsmiljø, og på det ergonomiske område er der givet i snit to påbud til hver virksomhed. Det er især galt med arbejdsstillinger samt problemer med løft, træk og skub.

Henrik Hansen siger, at branchen naturligvis har nogle grundvilkår. Men det er nødvendigt, at der bliver set på, hvordan de kan kombineres med en bæredygtig og dermed mere menneskevenlig arbejdsform – ikke mindst på det psykiske område.

- Tempoet og vagterne medfører pres mod det psykiske arbejdsmiljø og fører til en dårlig tone indbyrdes. Det er på tide, branchen tager sig selv alvorligt og erkender, at den kun kan tiltrække og fastholde god og kvalificeret arbejdskraft, hvis den skaber bedre trivsel for sine ansatte.