Arbejdsgivere: Nej til ansvar for underleverandører
Arbejdsgivere og lønmodtagere er enige om forsvar af dansk aftalemodel. Men ikke om kædeansvar for snyd hos underleverandører.
Børge Elgaard (tv) og Dansk Byggeri siger nej til solidarisk ansvar. Ønsket er fra lønmodtagerne. Her i skikkelse af LO-næstformand Lizette Risgaard og formand for Byggefagenes Samvirke Anders Olesen. Udenlandske virksomheder og lønmodtagere har de seneste år sat de danske overenskomster under hårdt pres. Derfor er der brug for foranstaltninger til at inddæmme problemerne med undergravning af overenskomsterne.
Det er arbejdsgiverne enige med lønmodtagerne i. Men de siger nej til et af lønmodtagernes vigtigste krav: indførelse af kædeansvar.
Det kaldes også solidaransvar. Og det indebærer, at en hovedentreprenør eller bygherre hæfter for regningen, hvis en underentreprenør snyder med for eksempel løn og pension.
Byggedirektør: Forslag skyder over mål
Direktør og overenskomstchef i Dansk Byggeri Børge Elgaard slår fast, at indførelse af kædeansvar er at skyde gråspurve med kanoner. Det skete på en konference torsdag:
- Det vil være at skyde langt over målet, fordi det jo ikke kun kommer til at gælde over for udenlandske underentreprenører, men i alle entrepriseforhold. Det vil være dybt besværligt og vil reelt betyde, at hovedentreprenøren skal overtage underentreprenørens bogholderi. Det vil vi ikke være med til, sagde han.
Ønsket er aktuelt efter stribevis af sager, hvor udenlandske byggefirmaer stikker af fra store regninger. I form af skyldig løn og bod og gæld til det offentlige.
Ti forslag mod plat
Konferencen ”Den danske model under pres” var arrangeret af Byggefagenes Samvirke. Samvirkets formand Anders Olesen, der også er formand for TIB i København, præsenterede ti forslag, som kan stoppe den værste undergravning af de danske overenskomster.
Ud over at føre forpligtelserne i overenskomsterne videre til alle underled går forslaget blandt andet ud på følgende:
Forhøjelse af mindstelønnen, bedre adgang til lønoplysninger, skiltning ved byggepladser, ændring af de skattefinansierede diætregler ved udstationering. Samt et forslag til Folketinget om at gøre RUT-registret effektivt.
Børge Elgaard oplyste, at man i Dansk Byggeri har diskuteret, om man skal indføre regler om, at en medlemsvirksomhed ikke kan entrere med en uorganiseret underentreprenør.
- Så langt vil vi ikke gå. Men vi siger, at det er dumt at benytte underentreprenører, der ikke er dækket af overenskomst, sagde han.