Byggefirmaer fra Østeuropa boomer
På bare 23 dage måtte skattevæsenet i Tønder registrere 39 nye østeuropæiske firmaer, der vil udstationere arbejdskraft i Danmark. Fire ud af fem er byggefirmaer.
Fire ud af fem østeuropæiske firmaer, der bliver registreret, er aktive i bygge- og anlægsbranchen, viser ny opgørelse. (Arkivfoto) 39 nye udstationerede firmaer på bare 23 dage ...
Der er travlhed i denne tid hos skattevæsenet i Tønder, hvor udenlandske firmaer skal lade sig registrere, hvis de ønsker at følge reglerne og udstationere arbejdskraft i Danmark.
Selv om langt fra alle østfirmaer lader sig registrere hos skattevæsenet, har en lind strøm af østeuropæiske firmaer meldt sig på banen siden udvidelsen af EU i maj 2004 med de otte østeuropæiske lande
I den seneste tid er antallet endog vokset så kraftigt, at skattevæsenets medarbejdere i Tønder hver eneste arbejdsdag i gennemsnit registrerer mere end to firmaer.
Pr. 24. april er det samlede antal registrerede aktive østfirmaer således opgjort til 464, viser en dugfrisk opgørelse, som Skattecenter Tønder har lavet specielt til Nyhedsbrevet 3F.
- Og indtil videre ser tilstrømningen ikke ud til at aftage, bemærker Heidi Bendiksen fra Skattecenter Tønder.
I forhold til opgørelsen, Nyhedsbrevet 3F bragte tirsdag, er tallet det senest opdaterede og dækker alle de otte nye EU-lande.
Boom i østbyggebranchen
Fire ud af fem østeuropæiske firmaer, der bliver registreret, er aktive i bygge- og anlægsbranchen, viser opgørelsen. De udstationerede firmaer kommer fra især fra Polen og Litauen, mens det er mere beskedent, hvad der kommer fra Letland, Slovakiet, Tjekkiet, Ungarn og Estland. SKAT i Tønder har ikke registreret et eneste udstationeret firma fra Slovenien.
Med det stigende antal udstationerede østfirmaer bliver spørgsmålet om, hvor mange ansatte firmaerne har, mere interessant at få besvaret. Det siger sig selv, at firmaernes samlede pres mod det danske arbejdsmarked er direkte afhængig af, om firmaerne har to, fem eller 20 ansatte.
Men som Nyhedsbrevet 3F tidligere har beskrevet, er det ikke en oplysning, som i dag tilgår danske myndigheder. Hverken hos SKAT, hos Udlændingestyrelsen, i Beskæftigelsesministeriet eller hos Den Sociale Sikringsstyrelse findes der således opgørelser eller bare håndfaste bud på antallet af ansatte.