Stramninger af dagpenge rammer ældre og indvandrere
Toårig dagpengeperiode vil især ramme ledige over 50 og 2. generationsindvandrere, viser nye tal fra 3F.
Det bliver især ledige over 50 år og efterkommere efter indvandrere, som bliver taberne, når dagpengeperioden bliver skåret ned fra fire til to år. (Arkivfoto.) Det bliver især ledige over 50 år og efterkommere efter indvandrere, som bliver taberne, når dagpengeperioden bliver skåret ned fra fire til to år.
Det viser nye tal, som 3F har trukket fra DREAM-registret - en forløbsdatabase over offentlige ydelser.
I alt er bruttoledigheden på knap 150.000 personer, det vil sige aktiverede og ledige. Af dem har seks procent været ledige over to år. Men blandt ledige over 50 år har ni procent været ledige i mere end to år, altså en stærk overrepræsentation.
Ser man på etnisk herkomst, så har 2. generationsindvandrere en dobbelt så høj hyppighed af ledighed over to år, som resten af befolkningen, nemlig med 12 procent.
- Det er stærkt beklageligt, at netop ledige over 50 år og 2. generationsindvandrere især vil blive ramt af nedskæringerne, siger forretningsfører i 3F's a-kasse Morten Kaspersen.
Håb for de ældste
- Det er ofte de grupper, som der kun er efterspørgsel efter i en højkonjunktur, hvor arbejdsgiverne mangler arbejdskraft. Når virksomhederne skærer ned, vil de typisk blive valgt fra, siger han.
Nogle af de ledige, der mister dagpengeretten, efter at de er fyldt 55 år, vil dog formentlig kunne reddes af et seniorjob. Seniorjobordningen er for ledige over 55 år, der har ret til efterløn som 60-årige, men hvor deres dagpengeperiode udløber forinden.