Lær at aflæse din elregning

Det kan være en temmelig indviklet affære at gennemskue sin elregning. Fagbladet 3F giver dig tip til, hvordan du lærer at læse den.

Det kan være en kompliceret affære at finde ud af elregningen. (Foto: Colourbox)Det kan være en kompliceret affære at finde ud af elregningen. (Foto: Colourbox)

Kilowatt, elforbrug og energispareafgift. Ikke engang en ordbog kan hjælpe, hvis man skal forstå de regninger, som man får fra sit elselskab. Men rent faktisk er der en mening med galskaben, når blot man lige ved, hvordan man læser sin elregning.

www.goenergi.dk, som er en uafhægnig organistation under Klima- Og Energiministeriet, har man lavet en oversigt over de forskellige poster, som man kan møde på sin elregning.

Dit elforbrug måles i kilowatt-timer, og du betaler typisk cirka to kroner per kilowatt-time. En gennemsnitsdansker bruger omkring 1423 kilowatt-time el om året, som svarer til en elregning på godt 3.000 kroner.

Flere afgifter

I 2011 er der kommet endnu en afgift (tillægsafgift red.), som regnes med i elafgiften og lyder på seks øre per kilowatt-time. Den stiger ligesom elafgiften med 1,8 procent om året til og med 2015.

Din elregning kan komme fra op til to forskellige selskaber, nemlig dem, der leverer strømmen (elhandelsselskabet) og dem, der ejer kablerne (netselskabet).

Du kan nemlig frit vælge dit elhandelsselskab. Til gengæld ligger dit netselskab fast, da der kun er ét selskab, som ejer kablerne ud til din bolig.

Frit valg giver fordele

Der kan være fordele ved at skifte elhandelsselskab. Du kan for eksempel spare penge eller støtte produktion af el fra vedvarende energikilder.

Du kan også vælge et selskab, hvor du kan få etableret såkaldt fjernaflæsning. Det betyder, at du kan holde øje med dit elforbrug direkte på internettet uden selv at skulle aflæse måleren.

På DONGs hjemmeside kan du nærlæse en elregning fra selskabet.

Det betyder din elregning


  • Elafgift: Fast statslig afgift. Hovedsageligt en afgift på energiforbruget, men indeholder også energisparebidrag på 0,6 øre/kWh, der finansierer Go' Energi.

  • Tillægsafgift: Fast statslig afgift introduceret i 2011.

  • Eldistributionsafgift: Fast statslig afgift for distribution af el. Regnes nogle gange som en del af elafgiften uden sin egen post.

  • Energispareafgift: Fast statslig afgift for udledning af CO2 - hed tidligere CO2-afgift. Ikke at forveksle med energisparebidraget, som hører under elafgiften.

  • Offentlige forpligtelser: Statslig afgift, som betaler for at sikre forsyningssikkerheden, for tilskud til miljøvenlig energi og for forskning i miljøvenlig elproduktion. Også kaldet PSO-tarif.

  • Transport af el: Dækker udgifter til at drive og vedligeholde elnettet ud til din bolig.

  • Netabonnement: Fast pris for at bruge netselskabets elnet.

  • Forbrug: Den pris, du betaler for selve dit elforbrug.

  • Elabonnement: Fast pris for at være kunde hos et elhandelsselskab.


Kilde: www.goenergi.dk