Arbejdsretten sikrer polakker 650.000

Polakker fik ingen løn, og gik til 3F i Varde. De har nu fået i alt 650.000 kroner i erstatning. Den nu lukkede VM Møllerimaskiner har desuden fået en bod på 200.000 kroner.

Ni polakker er nu blevet tilkendt en erstatning på 650.000 kroner. Desuden har Arbejdsretten idømt arbejdsgiveren en bod på 200.000 kroner for brud på overenskomsten.Ni polakker er nu blevet tilkendt en erstatning på 650.000 kroner. Desuden har Arbejdsretten idømt arbejdsgiveren en bod på 200.000 kroner for brud på overenskomsten.

En vinterdag i 2007 henvendte tre polakker sig hos 3F i Varde. De havde netop været hos politiet for at klage over, at de ikke fik den løn, de var blevet lovet, men politiet havde sendt dem videre til fagforeningen. Sammen med seks landsmænd er de tre polakker nu blevet tilkendt en erstatning på 650.000 kroner. Desuden har Arbejdsretten idømt arbejdsgiveren en bod på 200.000 kroner for brud på overenskomsten. - Det er klart det groveste tilfælde af underbetaling, jeg har været ude for, siger Villy Nielsen, der er formand for 3F i Varde.

Lovet 50 kroner i timen

Polakkerne arbejdede for virksomheden VM Møllerimaskiner, der skulle bygge en minkhal for en polsk entreprenør. Med i entreprisen fulgte seks polakker, som var blevet lovet 10 euro eller cirka 75 kroner i timen. Arbejdsretten underkendte imidlertid, at der var tale om en lovlig entreprise. Dermed skulle seks polakker have haft løn i forhold til overenskomsten. De tre sidste polakker var ansat direkte af VM Møllemaskiner med løfte om en timeløn på 50 kroner. Det var de tre, som i februar 2007 gik til politiet og siden til 3F, fordi de ikke havde fået løn siden årsskiftet. De ni polakker nåede at få udbetalt 152.000 kroner tilsammen, og det var altså 650.000 kroner for lidt - Arbejdsretten vurderer, at der i alle ni tilfælde var tale om underbetaling og brud på overenskomsten. Og hvis arbejdsgiveren havde haft andre ansatte, havde erstatningen været endnu større. Som sagen var, kunne vi ikke kræve, at de skulle have mere end mindstelønnen på 95 kroner i timen, siger Villy Nielsen.

Virksomheden er lukket

Ifølge den overenskomst, VM Møllerimaskiner var omfattet af, skal udenlandske arbejdere lønnes som de kolleger, der i forvejen er på virksomheden. Virksomheden var medlem af arbejdsgiverforeningen DS Håndværk og Industri, der tidligere hed Dansk Smedemesterforening. Den har en overenskomst med 3F og Dansk Metal, som stort set følger Industriens Overenskomst. Ifølge DS Håndværk og Industri er der tale om et typisk eksempel på, at små virksomheder ofte bevæger sig ud på tynd is, fordi de ikke kender de krav, der stilles til samarbejder med udenlandske firmaer. - I det konkrete tilfælde skulle VM Møllemaskiner selv sørge for værktøj og materialer. Dermed kan der ikke være tale om en entreprise i lovens forstand, siger kontorchef Bo Andersen. VM Møllerimaskiners medlemskab af DS Håndværk og Industri ophørte i øvrigt i juni 2007. Ifølge 3F i Varde har virksomheden i den nærliggende by Lunde, været inaktiv, siden sagen begyndte at rulle. - Og godt det samme. Ud over at polakkerne var underbetalt, blev de flyttet rundt og indkvarteret så langt væk som i Struer og Åbenrå. De er virkelig blevet behandlet dårligt, siger afdelingens formand, Villy Nielsen.