Ufaglærte betaler for krisen

Hver niende ufaglært står uden arbejde. Uddannelse er svaret, hvis man vil minimere risikoen for at blive ledig, lyder det fra AE-rådet.

Ofte skal der kun et certifikat til, før jobudsigterne bliver meget bedre for ufaglærte, lyder det fra 3F. (Foto: Colourbox)Ofte skal der kun et certifikat til, før jobudsigterne bliver meget bedre for ufaglærte, lyder det fra 3F. (Foto: Colourbox)

65.000 af de 160.000 ledige i årets første seks måneder var personer uden uddannelse efter folkeskolen.

Det skriver DR på baggrund af en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), der for første gang kortlægger de lediges uddannelsesbaggrund.

- De ufaglærte er dem, der er hårdest ramt af krisen, det er helt tydeligt, siger AE-direktør Lars Andersen til DR.

Rådets statistik viser, at hver niende ufaglært står uden arbejde. For grupperne af faglærte og folk med videregående uddannelser er det henholdsvis hver 15. og hver 20.

- Jo mere uddannelse man har, jo bedre er ens beskæftigelseschancer. Men bare det at få en eller anden form for uddannelse gør, at ens risiko for at blive arbejdsløs næsten bliver halveret, siger AE-direktøren til DR.

Landets sikreste job er politibetjente, læger og officerer i Forsvaret. Her er kun en ud af 200 arbejdsløs.

- Læger, betjente og officerer er fag, hvor man ikke uddanner flere, end der er brug for. Det er derfor vi ser så lav arbejdsløshed der, siger Lars Andersen til DR.

Hos 3F, der organiserer mange ufaglærte, er erfaringen, at der ikke skal årelang uddannelse til, før jobudsigterne bliver meget bedre for den ledige.

- Vores ledige medlemmer har ofte blot brug for et certifikat - for eksempel et krancertifikat - for at komme i arbejde, men mange af kurserne er for dyre til, at jobcentret må bevilge penge til dem, siger 3F's A-kasseleder Morten Kaspersen til DR.

Kilde: DR