50 gange nej til Caspers drøm om læreplads

Arbejdsgiverne sagde nej 50 gange, da 18-årige Casper Mikki Vedel Hedegård søgte læreplads som murer. Til sidst blev han blev reddet af skolepraktik.

Det hjalp ikke Casper Mikki Vedel Hedegård, at han tidligt om morgenen cyklede rundt til byggepladserne og stak en ansøgning i hånden på mester: "Tak, du hører fra mig." Men efter 50 forgæves ansøgninger, hvor ganske få af arbejdsgiverne lod høre fra sig, begynder det at gøre ondt.

- Der er masser af krudt i mig, og jeg brænder for at blive murer. Jeg gør alt, hvad jeg kan, og jeg må jo bare klø på. Men det er godt nok træls, at mestrene siger nej, siger 18-årige Casper, der bor hos sin mor i Odense.

I mangel af læreplads er han nu i skolepraktik på Odense Tekniske Skole.

- Men det ærgrer mig, at jeg må tage til takke med skolepraktik. Mit højeste ønske er at komme ud til en mester, men nu får jeg da trods alt mit svendebrev. Det var røget sig en tur uden skolepraktik.

Det så ellers godt ud efter grundforløbet på teknisk skole, som Casper Mikki Vedel Hedegård gjorde færdig i marts 2008.

- Jeg blev lovet læreplads af en mester. Men da det kom til stykket, havde han ikke brug for mig alligevel, og så var jeg sent ude og i knibe.

Han gik arbejdsløs i fem måneder uden penge, indtil skolepraktikken begyndte i september 2008.

Under ophold på teknisk skole udfører han samme opgaver som de lærlinge, der har læreplads i byggefirmaer. Resten af skolepraktikken foregår hos en mester.

- Jeg bliver lejet ud til forskellige mestre nogle måneder ad gangen, og det er da underligt at skifte arbejdsplads og kolleger så tit. Men det går faktisk godt, siger Casper Mikki Vedel Hedegård, der får sit svendebrev i 2011.

- Hvorfor skal det være så svært, når jeg nu så gerne vil være murer?, spørger 18-årige Casper Mikki Vedel Hedegård.

Vejledere er frustrerede

Det er blevet meget sværere at finde læreplads i forhold til for bare et år siden. Især bygge-anlægs-branchen er ramt med 20 procent færre lærepladser fra 2006 til 2008.

Vejleder på murerlinjen på Odense Tekniske Skole Brian Peter Mogensen fortæller, at på det seneste murerhold var der kun syv ud af 16, der fik læreplads.

- Derfor er skolepraktik er en god ordning. Den sikrer svendebrevet, og skolepraktikken foregår næsten altid ude hos forskellige mestre, som vi finder, siger han.

Ikke alle elever på murerlinjen kan komme i skolepraktik. Eleverne må ikke have haft for meget fravær og skal have bestået grundforløbet. Desuden må de finde sig i cirka halv løn.

Niels Passfall, der er vejleder for struktørerne, er frustreret over, at unge risikerer at droppe ud af uddannelsen, fordi der ikke er lærepladser nok eller skolepraktik på struktøruddannelsen.

Nedtur for praktikpladser

De nyeste tal fra Undervisningsministeriet viser, at der nu er 3.835 unge i praktikplads-køen, der forgæves søger læreplads hos arbejdsgiverne. Det er en stigning på seks procent i forhold til året før.

Det ser endnu værre ud med antallet af indgåede uddannelsesaftaler, der er faldet med otte procent til 31.875 uddannelsesaftaler.

Det svarer til, at 2.889 færre unge fik en uddannelsesaftale i perioden 1. januar til 30. november 2008 i forhold til året før.

Nytilgangen til skolepraktikken har indtil 30. november 2008 været på 1.726 elever. Det er syv procent flere end samme tidspunkt sidste år.

Regeringen: Nej til svendebrevs-garanti

Skolepraktikken, der sikrer svendebrev til dem, der ikke kan finde en rigtig læreplads, blev kraftigt beskåret i 2005 af daværende undervisningsminister Ulla Tørnæs (V). I dag tilbydes den kun på et begrænset antal erhvervsuddannelser. Regeringen har indført en omdiskuteret uddannelsesgaranti, hvor garantien består i, at hvis man efter bestået grundforløb ikke kan finde en læreplads, eller der ikke tilbydes skolepraktik, skal man skifte til en anden erhvervsuddannelse.

Daniel: Det er uretfærdigt

18-årige Daniel Andersen har få dage tilbage af grundforløbet på Odense Tekniske Skole som struktør, men kan ikke finde en arbejdsgiver, der vil tage ham i lære.

- Det er nedtur, at jeg ikke kan komme videre efter grundforløbet. Og det er uretfærdigt, at jeg ikke engang har mulighed for at komme i skolepraktik, siger han.

Der tilbydes nemlig ikke skolepraktik på struktøruddannelsen, og Daniel Andersens eneste mulighed er at skifte uddannelse.

Han vil søge ufaglært arbejde, hvis han ikke snart får ja til en af sine mange ansøgninger.

- Jeg ved, hvad jeg vil resten af mit liv, men der mangler bare en læreplads. Det er surt, siger han.