Aftale sikrer sygemeldte et halvt år ekstra
DF og regeringen har aftalt, at sygemeldte kan få sygedagpenge i op til halvandet år, så de kan få afklaret deres situation.
Sygemeldte kan nu få sygedagpenge i 26 uger udover de 52 uger, der hidtil har været det maksimale. Den periode skal give de sygemeldte og kommunerne tid til at afklare, om de sygemeldte overhovedet kan gøre sig håb om at vende tilbage til arbejdsmarkedet, om de i stedet skal have kontanthælp eller gå på førtidspension.
Det er resultatet af en aftale, som Dansk Folkeparti netop har indgået med regeringen.
"Det holdt hårdt at få overbevist Venstre og de konservative, men det lykkedes i går at få de sidste elementer på plads, og jeg er meget glad for, at vi med den ekstra dagpengeperiode får lukket et hul, som mange falder i efter 52 uger på sygedagpenge," siger Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted, til Nyhedsbureauet Newspaq.
Han vurderer, at det ikke ville være lykkedes, hvis ikke den 46-årige tidligere lægesekretær Lena Tank fra Odense 18. februar som medlem af en deputation fra HK havde fremlagt sin sag. Hun og hendes søn er henvist til at leve af 5.200 kr. om måneden, som stammer fra en privat forsikring, efter at sygedagpengeperioden er udløbet.
"Det er ærgerligt, at vi ikke kan gøre noget for Lena Tank, for vi kan nu en gang ikke lave love med tilbagevirkende kraft. For jeg er sikker på, at jeg ikke havde kunnet få Venstre og de konservative til at ændre holdning, hvis de ikke havde hørt på hendes beretning," siger Bent Bøgsted.
Muligheden for at forlænge dagpengeperioden vil fremgå af et ændringsforslag, som beskæftigelsesministeren fremsætter i forbindelse med behandlingen af hans nye lovforslag om en handlingsplan mod sygefravær.
"Når det så er besluttet, så er det min klare forventning, at kommunerne vil bruge den ekstra periode til at finde frem til en afklaring af den sygemeldtes situation, så vi undgår at flere skal stå uden forsørgelse. Det ved jeg, de kan," siger Bent Bøgsted til Newspaq.
Ifølge en henvendelse fra Gigtforeningen til Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg steg antallet af sygemeldte, der faldt for varighedsbegrænsningen, fra knap 5.000 i 2003 til godt 6.000 i 2007. Mange af disse var hverken diagnostisk eller behandlingsmæssigt afklarede.
For dem, der er truet af at havne i en tilsvarende situation, udgør aftalen ifølge Bent Bøgsted en sejr.
"I fremtiden vil de mennesker, som hidtil har været kastebold mellem systemerne, nu få ro til at få færdigevalueret deres situation, uden at de skal leve uden indkomst," siger Bent Bøgsted