8. marts: Nyt netværk vil slås for ligeløn

På Kvindernes internationale kampdag vil nyt nationalt ligelønsnetværk med høringer og debat stræbe efter at nå målet om ligeløn mellem mænd og kvinder. Løngabet er på "pinlige" 17 procent.

Paula Larrain tabte sin kamp for ligeløn på TV-avisen. Og hendes fagforening var desværre ikke til megen hjælp. (Foto: Scanpix.)Paula Larrain tabte sin kamp for ligeløn på TV-avisen. Og hendes fagforening var desværre ikke til megen hjælp. (Foto: Scanpix.)

- Det er direkte pinligt, at vi efter så mange års debat stadig oplever markant forskel på løn mellem mænd og kvinder i samme arbejde.

Sådan lyder det fra den konservative folketingskandidat Paula Larrain, der har meldt sig til nyt, nationalt ligelønsnetværk. Netværket vil stræbe efter at nå målet om ligeløn via debat, synliggørelse, høringer og erfaringsudveksling.

3F's næstformand Jane Korczak er initiativtager til netværket, der ønsker at eliminere det løngab mellem mænd og kvinder, der pt. er på 17 procent.

Et problem for alle grupper

Jane Korczak forklarer om baggrunden for netværket:

- Jeg har fået rigtig mange henvendelser fra kvinder, der - uanset baggrund - fortæller mig, at de har ligelønsproblemer. Men de ved bare ikke, hvad de skal gøre ved dem. Mange føler sig alene. Og det her er altså en opgave, som ingen enkeltperson, ingen enkeltorganisation kan klare alene. Der skal løftes i flok. Derfor vil vi i det her netværk udveksle erfaringer på kryds og tværs, tage konkrete initiativer til for eksempel en større høring samt bringe ligelønshistorierne frem i lyset, siger 3F-næstformanden.

Paula Larrain er enig i, at der skal løftes i flok, ikke mindst fordi lønforhandlinger er blevet mere individualiserede. Det har hun principielt set ikke noget imod.

- Men samme individualisering har medført, at vi også individualiserer ligelønsproblematikken. Altså, hvis du som kvinde ikke har ligeløn, så er det dit eget problem, og fordi du ikke er god til at forhandle. Det går jo ikke. Vi har en lov, som beskytter os, men som vi reelt ikke kan bruge til så meget. Der er nemlig ikke ret mange kvinder, der orker at skulle køre en hård kamp mod sin arbejdsgiver for måske i første omgang at vinde, men i næste omgang blive mobbet ud af en fornærmet chef, siger Paula Larrain.

Fagforeningerne må vågne op

Paula Larrain har selv stået i situationen og skulle kæmpe for ligeløn på TV-Avisen.

Blot for at måtte kaste håndklædet i ringen til sidst. Og her var hendes fagforening desværre ikke den største hjælp.

- Når enkelte medlemmer havner i saksen, så er systemet uendeligt langsomt. Først skal du jo overbevise din tillidsmand, og han er som regel en mand. Jeg følte mig i hvert fald ikke støttet, selvom jeg i årevis har betalt til min fagforening. Derfor mener jeg generelt også, at fagbevægelsen skal vågne lidt op, siger Paula Larrain.

Dét giver 3F's næstformand hende for så vidt ret i.

- Jeg er da heller ikke sikker på, at fagbevægelsen gør det godt nok. Jeg synes da, det er bekymrende, at vi har så få ligelønssager. At sagerne ikke bliver rejst. At de ikke kommer frem i offentligheden. Men jeg tror, ligelønssager er svære at håndtere for tillidsrepræsentanter. Og det er svært at gennemskue lønsystemerne. Og så er der desværre bare en udbredt tendens til, at mænd "bare" værdisættes højere end kvinder, siger Jane Korczak.

Det nationale ligelønsnetværk er åbent for interesserede og kan indtil videre kontaktes gennem 3F på [email protected].