International fagbevægelse uenig med Mærsk i volds-sag
Mærsk mener, at voldsproblemer i selskabets terminal i Mumbai er løst. Fagforbund og ansatte er uenige.
Havnearbejdernes fagforbund i Mumbai mener fortsat ikke, at de fagligt aktive havnearbejdere kan føle sig sikre. A.P. Møller-Mærsk mener, at problemerne med gentagne overfald på fagligt aktive fra selskabets havneterminal GTI i Mumbai er løst. Mærsk henviser til en aftale med det internationale transportarbejderforbund ITF.
- Situationen blev afgjort i mindelighed med en aftale 16. marts. ITF og GTI kom til en forståelse af undersøgelsen af episoderne, siger Thomas Boyd, kommunikationschef i Mærsk-selskabet APM Terminals.
Men ifølge ITF er parterne langt fra enige om baggrunden for voldsepisoderne. Det danske selskab vurderer, at overfaldene i oktober var private opgør, mens menneskeretsorganisationen Human Rights and Law konkluderer, at der er tale om angreb på fagligt aktive.
- Vi mener i lighed med den uvildige rapport, at der er tale om angreb på medlemmer af fagforeningen. Mærsk er åbenbart ikke rede til at tro på rapporten, så vi er blot enige om at være uenige, siger Stuart Howard fra ITF's sekretariat i London.
Han fortæller, at ITF ikke har kunnet få udleveret den undersøgelse, Mærsk selv har foretaget om overfaldene.
- Men vi har aftalt at lave en fælles undersøgelse, hvis der sker nye overfald, siger Stuart Howard.
Lever i daglig frygt
Havnearbejdernes fagforbund i Mumbai mener fortsat ikke, at de fagligt aktive havnearbejdere kan føle sig sikre.
- Der foregår fortsat en systematisk forfølgelse af medlemmer af fagforeningen. Overfaldene er en del af denne undertrykkelse. Mærsk tager ikke problemet seriøst, siger forbundets formand P.K. Raman.
Løsarbejdere på terminalen fortæller til Nyhedsbrevet 3F, at de fortsat lever i en daglig frygt for at blive overfaldet på grund af deres engagement i fagforeningen.
ITF oplyser, at en del af aftalen med Mærsk handler om, at firmaer på terminalen i Mumbai indgår overenskomst.
Ifølge Thomas Boyd fra APM Terminals er der allerede indgået overenskomst mellem parterne. Men også her er fagbevægelsen uenig:
- Der er ikke indgået overenskomst med de firmaer, der arbejder for Mærsk i terminalen, da vi er ikke enige om indholdet. Mærsk giver med den ene hånd og tager med den anden, siger fagforeningsformanden.