Ufaglærte seniorer tvivler på job

Færre end hver tiende blandt de ledige ufaglærte i alderen 50-65 år tror, at de finder sig et andet arbejde. Blandt de beskæftigede er det kun 18 procent, der tror, de vil kunne få et andet arbejde, hvis de bliver fyret. Kun 12 procent er fast besluttede på at blive på arbejdsmarkedet til pensionsalderen, mens 44 procent har besluttet at gå på efterløn som 60- eller 62-årig.

Det fremgår af en ny undersøgelse, Ikke-faglærte seniorer i København , som Center for Alternativ Samfundsanalyse (CASA) har foretaget, og som omtales i Ugebrevet A4.
På baggrund af undersøgelsen kalder seniorforsker i CASA, Henning Hansen, de ufaglærte seniorer for en vanskeligt stillet gruppe, der kræver en særlig indsats. Og den skal vel at mærke ikke bestå i at fjerne retten til efterlønnen og hæve pensionsalderen, som Velfærdskommissionen har argumenteret for.
- Med den udmelding tager man ikke hensyn til, at arbejdsstyrken består af flere forskellige grupper. De ufaglærte arbejdere har en anden virkelighed end beslutningstagere og akademikere. De har for eksempel kortere levetid og begrænsede muligheder på arbejdsmarkedet. For dem er det alvorligt, hvis efterlønnen fjernes og pensionsalderen hæves, hvis de ikke får noget andet, siger Henning Hansen.
Undersøgelsen viser også, at 71 procent af seniorerne er parat til at blive på arbejdsmarkedet, hvis de kan få en række krav opfyldt - herunder især et psykisk arbejdsmiljø, der gør det rart at gå på arbejde.
Det er ifølge Morten Kaspersen, leder af A-kassen 3F, et signal fra seniorerne om, at de vil behandles ordentligt.
- Når der skal mandes ned i arbejdsstyrken, er det de ældste, der står forrest i køen. De mobbes ud af arbejdspladserne af både arbejdsgivere og kolleger med bemærkninger om,, at du er også så gammel og du har været her i så og så mange år . Det er ikke rart at stå model til, siger Morten Kaspersen.
Torben Hemager, der er konsulent i Handel, Transport og Serviceerhvervenes arbejdsgiverforening, erkender, at der kan være tale om en form for aldersdiskriminering, når arbejdsgivere vægrer sig ved at ansætte folk, der er ældre end en selv. Men han efterlyser også en holdningsændring hos de ældre.
- Nogle er formentlig nedslidt, men der er også nogle, der bare skal tro lidt mere på det. Der er en udbredt hatten i hånden-holdning . De ældre regner sig ikke selv for noget og har opgivet på forhånd, siger Torben Hemager.
Tilsvarende siger Kim Staack Nielsen, der er formand for Personalecheferne i Danmark, at seniorerne tror for lidt på sig selv. Han mener, at 50 procent af de ledige ufaglærte ville kunne få arbejde, hvis de søgte aktivt og dannede netværk.
- Det er ikke sådan, at virksomhederne bevidst sorterer dem fra. Virksomhederne har fået øjnene op for seniorernes kvaliteter og ved godt, at ansætter de én på 25 år, er der en chance på 15 procent for, at han er der om et år. Ansætter man en på 55 år, er chancen 55 procent, siger Kim Staack Nielsen.
Læs hele artiklen på adressen http://www.ugebreveta4.dk/smcms/Ugebrevet/7422/8343/8362/Index.htm?IDƒ62 .
Af Karsten Christensen (NET-Redaktionen)