Hver femte der mister dagpenge er indvandrer

Dagpenge: Hver femte, der berøres af halveringen af dagpengeperioden, har anden etnisk baggrund. For 3F'erne er det mere end hver fjerde, viser beregninger.

På landsplan vil cirka 20 procent af de hen ved 20.000, der ventes at miste dagpenge være med indvandrerbaggrund, viser beregninger.På landsplan vil cirka 20 procent af de hen ved 20.000, der ventes at miste dagpenge være med indvandrerbaggrund, viser beregninger.

1. juli næste år bliver de første arbejdsløse ramt af, at dagpengeperioden er skåret fra fire til to år. Af de knap 5.000 3F'ere, der rammes, vil 27 procent være med anden etnisk baggrund.

På landsplan vil cirka 20 procent af de hen ved 20.000, der ventes at miste dagpenge, være med indvandrerbaggrund. Det viser beregninger, som 3F har foretaget via samme metode, som A-kassernes Samvirke benytter.

De 27 procent indvandrere og efterkommere er et højt tal. For den gruppe udgør kun cirka 11 procent af alle i 3F.

De er dobbelt sårbare

Tallene får 3F's forbundssekretær Per Christensen til at se med ekstra stor bekymring på konsekvenserne af regeringens politik:

- Mange af de indvandrere, der mister dagpenge, vil ende på starthjælp eller kontanthjælp. I forvejen er de dobbelt sårbare i forhold til deres danske kolleger: De har sværere ved at komme ind på arbejdsmarkedet. De ryger først ud. Og når de ryger ud, er der ofte ikke noget forsørgelsesgrundlag til dem, siger Per Christensen.

Giver dårligere integration

Halveringen af dagpengeperioden er dermed også med til at slå integrationen i stykker, mener han.

- Arbejdspladsen er ofte omdrejningspunkt for en optimal integration. Når de har ekstra stor risiko for at ryge ud, risikerer vi at miste måske det vigtigste værktøj til at integrere mange mennesker, siger Per Christensen.

Beregningerne preller af på Venstre arbejdsmarkedsordfører, Ulla Tørnæs.

- Jeg mener, tallene er udtryk for det rene gætværk. For hele pointen er, at når man ændrer på dagpengesystemet, ændrer de ledige jobsøgningsmønster. Det ved vi fra tidligere erfaringer, blandt under Nyrup. De ændringer tager man slet ikke højde for i de her beregninger, siger Ulla Tørnæs.

Ledighedsprocenten for indvandrere og efterkommere er cirka dobbelt så høj som for etniske danskere.