Arbejdere i industrien er mindst lykkelige

De lykkeligste 3F'ere arbejder på restaurant, hotel og café. Mens ansatte i industrien og offentlig ansatte er de mindst lykkelige 3F'ere, viser undersøgelse.

Ansatte på industrivirksomheder, der samler, sorterer og pakker er de mindst lykkelige blandt 3F's faggrupper. Mens de lykkeligste er kokke, tjenere, stuepiger og andre indenfor privat service.  (Foto: Joachim Rode)Ansatte på industrivirksomheder, der samler, sorterer og pakker er de mindst lykkelige blandt 3F's faggrupper. Mens de lykkeligste er kokke, tjenere, stuepiger og andre indenfor privat service. (Foto: Joachim Rode)

Ansatte på industrivirksomheder, der samler, sorterer og pakker er de mindst lykkelige blandt 3F's faggrupper. Mens de lykkeligste er kokke, tjenere, stuepiger og andre indenfor privat service.

Det viser en stor undersøgelse fra Analyse Danmark blandt 894 3F'ere, som har svaret på, hvor tilfredse de er med deres arbejde.

Professor Christian Bjørnskov fra Århus Handelshøjskole forsker i, hvad der gør os lykkelige.

- Vi ved, at det er meget vigtigt at have indflydelse på sit arbejde. Hos industriarbejdere er arbejdet mere standardiseret, og derfor har man ikke så meget at sige. Og så er det et arbejde, som gennem 15-20 år har tabt anseelse og social status, siger Christian Bjørnskov.

Han mener ikke, at det handler om, at industriarbejdere bliver mere nedslidt end andre grupper.

Offentlige er helt i bund

Modsat 3F'erne i industrien har kokke, tjenere og andre indenfor privat service mere plads til initiativ i deres arbejde.

- Det er en gammel sandhed, at man bliver stresset af alt det, man ikke når. Inden for privat service har de ansatte indflydelse og kan tilrettelægge deres arbejde mere selv og planlægge, hvad de skal nå. Og det kan man ikke ved mere standardiseret arbejde i industrien, siger Christian Bjørnskov.
Det forklarer også, hvorfor 3F'erne i det offentlige ligger nederst i tabellen sammen med industriarbejderne.

- Det slår mig, at de offentligt ansatte ligger så lavt. Det offentlige er ikke særlig god til at give medindflydelse og plads til initiativ til de ansatte. Det er noget af det, som virksomheder i Danmark er gode til, påpeger han.

- En tredjedel nævner, at arbejdspres og nedslidning er et problem. Men arbejdspresset bliver især et problem, når man ikke selv får mulighed for at planlægge sit arbejde. Og der er det et problem især i det offentlige.

Faglærte er mere lykkelige

Omkring hver anden 3F'er har et svendebrev i baglommen, når de arbejder. Og det gør dem mere lykkelige, end dem, der arbejder som ufaglært. 3F'erne med en faglært uddannelse er ifølge undersøgelsen markant mere lykkelige end dem uden en faglært uddannelse.

Det er på den ene side, fordi de faglærte ofte får en højere løn. Men det handler også om faglig stolthed, forklarer Christian Bjørnskov.

- Man skal ikke undervurdere faglig stolthed. Det spiller helt klart ind på tilfredsheden med arbejdet, siger han.