Rumænere er solgt til tvangsarbejde
Den Beskidte Rengøring:
Udnyttelsen af to rumænske rengøringsfolk har været så grov og langvarig, at der er tale om menneskehandel til tvangsarbejde, slår myndigheden Center mod Menneskehandel fast.
To rumænske rengøringsfolk, der nu lever skjult i Danmark, er ofre for menneskehandel til tvangsarbejde. Det har myndigheden Center mod Menneskehandel vurderet. 12 timers arbejde om dagen til en løn på omkring 3.000 kroner om måneden. Det har i flere år været virkelighed for to rumænere, der har gjort rent på blandt andet offentlige institutioner i Nordsjælland for Danmarks næststørste rengøringsselskab, Forenede Service.
Forholdene for rengøringsfolkene har været så ringe, at den danske myndighed Center mod Menneskehandel, CMM, konkluderer, at de to rumænere har været udsat for menneskehandel til tvangsarbejde. Og at de er berettiget til hjælp. Det har CMM vurdereret på baggrund af en samtale med rumænerne, viser et dokument i sagen, som Fagbladet 3F har fået aktindsigt i.
Hos Center mod Menneskehandel siger faglig koordinator Gitte Tilia:
- Vi vurderer, at rumænerne er ofre for menneskehandel til tvangsarbejde. Det skyldes sagens grovhed og den systematiske udnyttelse, de har været udsat for gennem lang tid.
Virkeligheden var anderledes
De to rumænerne tør ikke stå frem med navn af frygt for hævn fra deres tidligere chef.
I 2009 blev rumænerne hentet til Danmark af et familiemedlem, som har skaffet arbejdskraft til forskellige underleverandører til Forenede Service. De var stillet en månedsløn på hver 3.000 kroner i udsigt for omkring tre timers arbejde om dagen. Deres kommende chef lagde ud for busbilletten og ventede ved stoppestedet.
15. august 2011 blev de to rumænere ansat direkte af Forenede Service, men deres tidligere chef styrede fortsat rengøringsfolkenes hverdag.
Midt i oktober slap de fri med hjælp fra politiet. Efterfølgende har Forenede Service skaffet rumænerne et arbejde og sørget for en lejlighed til dem et hemmeligt sted i Danmark.
Ekspert: Brug for mere efterforskning
Sagen er blevet forelagt international ekspert inden for menneskehandel til tvangsarbejde Anders Lisborg. Han er enig i, at Center Mod Menneskehandel har vurderet sagen som en menneskehandelssag.
- Der er en række væsentlige indikatorer på menneskehandel til stede. Indikatorerne er klare og forholdsvis grove. Denne sag er desværre en af måderne, hvorpå udenlandske arbejdere udnyttes i Danmark og EU-landene, siger Anders Lisborg, der er ansat på International Center for Migration Policy Development i Wien.
Anders Lisborg mener, at der er brug for yderligere efterforskning i sagen, før han kan vurdere, om der kan rejses en anklage om overtrædelse af straffelovens paragraf om menneskehandel.