Krise rammer betonindustrien hårdt

Formanden for den danske betonindustri forventer et fald i beskæftigelsen på 20 procent i branchen i 2009.

Når der bygges mindre, bliver der brug for færre betonprodukter - både i form af store betonelementer som på billedet og andre produkter som fundamentblokke, letbeton og belægningssten.  (Arkivfoto: Harry Nielsen.)Når der bygges mindre, bliver der brug for færre betonprodukter - både i form af store betonelementer som på billedet og andre produkter som fundamentblokke, letbeton og belægningssten. (Arkivfoto: Harry Nielsen.)

Krisen i byggeriet rammer hårdt i betonindustrien. De første fabrikker er allerede lukket, og det bliver værre i 2009.

Det forudser Peter Assam, der er direktør for en af landets største elementfabrikker, Spæncom, og også formand for brancheorganisationen Dansk Beton.

Han vurderer, at beskæftigelsen i betonbranchen under ét vil blive reduceret med omkring 20 procent i 2009 i forhold til i år, svarende til omkring 1.000 personer i forhold til branchens samlede beskæftigelse på cirka 5.000.

- Der er imidlertid store forskelle inden for de forskellige produktgrupper. Jo mere afhængig produktionen er af boligbyggeri og private investeringer, jo mørkere er de nærmeste fremtidsudsigter, siger Peter Assam.

Det betyder, at producenter af belægningssten, fundamentblokke og letbetonelementer allerede er ramt og bliver det i højere grad. Men også producenter af store betonelementer og af færdigblandet beton har skåret ned i personalestyrken. Kun producenter af kloakrør, sivebrønde og lignende forventes at komme igennem krisen uden at blive voldsomt berørt.

- Tingene har ændret sig meget, meget hurtigt. Nu skal man jo ikke male fanden på væggen, men når selv fornuftige projekter pludselig ikke kan finansieres, så skal det gå galt, siger Peter Assam.


Staten kan forhindre nedtur

- Skal man finde trøst, er det, at det også forholdsvis hurtigt kan gå den anden vej. Tingene ændres, hvis der sættes gang i aktiviteter. Derfor er det væsentligt, at staten kender sin pligt og får gang i de mange projekter med skoler, ældreboliger og kloakker for eksempel, som man har skubbet foran sig i nogle år på grund af frygt for overophedning. Den frygt behøver man ikke have mere. Nu bør man i stedet frygte, at tingene går i stå, lyder hans vurdering.

Spæncom er en af landets største producenter af betonelementer. Virksomheden har efter flere år med fuld udnyttelse af kapaciteten fra sommer kun solgt halvdelen af, hvad man havde kalkuleret med.

- Vi har en pæn og lang ordrebeholdning, så vi går ikke helt i stå, men en række planlagte projekter er indtil videre stillet i bero på grund af manglende finansiering, siger Peter Assam.

Spæncom bygger en del i udlandet og er inde i billedet til store byggeopgaver i Polen, Norge og Sverige - eksempelvis indkøbscentre, parkeringshuse og fodboldstadioner.

- Men selv i bedste fald kan det ikke opveje den hjemlige nedtur, siger Spæncom-direktøren.


Hverdagen mere utryg

Tillidsfolkene på betonområdet mærker også krisen i dagligdagen.

Tillidsmand Børge Nielsen på Spæncoms fabrik i Aalborg oplyser, at man har været igennem en runde med afskedigelser, og at der er udsigt til en til.

Hos Perstrup Betonindustri på Djursland, hvor man har specialiseret sig i produkter til landbrug og industri, har der ikke været fyringer.

- Vi prøver at holde en konstant bemanding, så vi ikke hele tiden skal mande op og mande ned. Men ordrerne er færre, produktionen er gået ned, og der produceres mere til lager, og det har naturligvis også sin grænse, siger tillidsmand Freddy Juul Nielsen.

Betonelement A/S i Esbjerg har også skåret bemandingen til.

- Det går afgjort den gale vej, men vi appellerer til, at der ikke skæres for dybt, og at man i stedet benytter afmatningen til at efteruddanne medarbejderstyrken, så vi står endnu bedre rustet, når markedet vender igen, siger tillidsmand Jørn Laustsen.

Under ét oplever medarbejderne, at man går mod usikre tider.

- Det kan ikke undgås, at hverdagen er mere utryg end for bare nogle få måneder siden, når vi kan se at det byggeri, vi skal levere til, er ved at gå i stå, siger Freddy Juul Nielsen.