Ildsjæl indstillet til fredspris

Amneh Rimawi fra den palæstinensiske fagbevægelse er en af 1000 kvinder, som er indstillet til Nobels Fredspris 2005. Hun er gået forrest for kvinders rettigheder på arbejdspladserne i tre årtier.

Som tillidskvinde har Amneh Rimawi  blandt andet arbejdet på en kiksefabrik, en medicinalfabrik, en porcelænsfabrik og en kemisk virksomhed, der fremstillede rengøringsmidlerSom tillidskvinde har Amneh Rimawi blandt andet arbejdet på en kiksefabrik, en medicinalfabrik, en porcelænsfabrik og en kemisk virksomhed, der fremstillede rengøringsmidler

- Selv om vores land er besat, insisterer vi på retten til ligeløn og bedre forhold for kvinder i det palæstinensiske samfund, siger den 48-årige fagforeningsaktivist Amneh Rimawi.

Hun er en af de 1000 kvinder, der i år er indstillet som én samlet gruppe til at modtage Nobels Fredspris. Otte af kvinderne er fra Palæstina.

- Men alene fra Palæstina kunne vi have stillet med 1000 kandidater. Rigtig mange palæstinensiske kvinder insisterer nemlig på at kæmpe for kvinders rettigheder og demokrati – selv under den israelske besættelse, siger hun.

Eneste aktive kvinde

Amneh Rimawi ved, hvad hun taler om. Som tillidskvinde har hun blandt andet arbejdet på en kiksefabrik, en medicinalfabrik, en porcelænsfabrik og en kemisk virksomhed, der fremstillede rengøringsmidler.

På alle arbejdspladserne er hun gået i spidsen for at danne faglige klubber og fagforeninger. Og næsten alle steder er hun blevet fyret på grund af sine faglige aktiviteter. Ofte har Amneh været den eneste kvinde.

- Første gang jeg kom til et møde i den lokale fagforening blev jeg vist ud i køkkenet. Der var kun mænd til mødet, og konen i huset syntes ikke, at jeg skulle være den eneste kvinde. Men jeg insisterede på at deltage, og til sidst gik konen også med til mødet. Det gentog sig tre gange. Derefter fik jeg lov til at gå med til møderne alene.

Sikrede ligeløn

Siden 1970’erne har Amneh Rimawi været involveret i et hav af kampagner, forhandlinger og faglige initiativer.

- I 1989 forhandlede vi overenskomst på den fabrik, hvor jeg arbejdede. Jeg var med til at insistere på, at der skulle indføres en paragraf om ligeløn i overenskomsten. Arbejdsgiveren syntes, at det var overflødigt. Men vi holdt fast, og det lykkedes.

I dag er Amneh Rimawi leder af kvindeafdelingen hos Palestine General Federation of Trade Unions (PGFTU), som er det palæstinensiske LO og én af 3F’s samarbejdspartnere.

Initiativet til at indstille 1000 kvinder til Nobels Fredspris opstod i Schweiz i 2003, men bredte sig som en løbeild. De 1000 kvinder er omhyggeligt udvalgt fra 150 lande. Ideen bag projektet er at anerkende det store arbejde for fred, som hver dag udføres af millioner af kvinder verden over.

Kvinder, som uden hensyn til deres egen sikkerhed kæmper imod fattigdom, vold og overtrædelse af menneskerettighederne. Kvinder, som løser konflikter i lokalsamfundene og genopbygger det, der er blevet ødelagt. Disse ’almindelige’ kvinders utrættelige indsatser for en bedre fremtid er sjældent særlig synlige i den store sammenhæng.

Det understreges af, at 80 mænd, 12 kvinder og 20 organisationer har modtaget Nobels Fredspris, siden den blev indstiftet i 1901. Derfor er 1000 kvinder nu blevet udvalgt til at repræsentere de mange millioner ’usynlige’.

Amneh Rimawi mener, at Nobelpris-initiativet har stor betydning.

- Det er med til at kaste lys på de palæstinensiske kvinders indsats for at skabe fred. Vi har kæmpet i mange år, og vi er fast besluttede på at slippe af med den israelske besættelse. Andre ville måske have givet op, men vi ønsker at leve i fred.

Fængslet i to år

For Amneh har indsatsen ikke været uden personlige omkostninger. Fra 1991-93 sad hun i israelsk fængsel på grund af sine faglige aktiviteter. I tre år var hun i husarrest og måtte ikke forlade byen Ramallah, og i 15 år havde hun forbud mod at rejse.

Derfor fik hun aldrig en uddannelse. Til gengæld lægger hun meget vægt på, at hendes fire børn – to piger og to drenge – skal kunne klare sig selv. De to ældste på 20 og 21 er i gang med en universitetsuddannelse. Ligebehandling af drenge og piger har altid ligget hende meget på sinde.

- Min far var en stærk personlighed, som behandlede os syv piger og tre drenge ens. Det er nok fra ham, jeg har fået styrken til altid at kæmpe, siger Amneh Rimawi.

Nobels Fredspris uddeles af en komite på fem uafhængige personer, der er udpeget af politikerne i det norske Storting. Hvem der får prisen i år, bliver offentliggjort til oktober.