Arbejdstiden omgås som aldrig før

Industrien har aftalt masser af ordninger, hvor virksomhederne fraviger overenskomstens regler om arbejdtid. Flere 3F-afdelinger kræver muligheden for at dispensere for afskaffet.

Formanden for 3F's Industrigruppe, Børge Frederiksen, afviser, at højere arbejdstid skulle kunne løse problemerne med mangel på arbejdskraft, som den liberale tænketank CEPOS senest har antydet.Formanden for 3F's Industrigruppe, Børge Frederiksen, afviser, at højere arbejdstid skulle kunne løse problemerne med mangel på arbejdskraft, som den liberale tænketank CEPOS senest har antydet.

Opfindsomheden på de danske industrivirksomheder er stor, når det handler om at indrette arbejdstiden så smidigt som muligt. På to år er der aftalt 64 forsøgsordninger, som går ud over reglerne i Industriens Overenskomst. Heraf handler de 59 om arbejdstid.

- Det er endda kun de ordninger, vi kender til. Der er sikkert indgået aftaler, vi ikke er blevet informeret om, siger formanden for 3F's Industrigruppe, Børge Frederiksen.

Muligheden for at fravige dele af overenskomsten blev første gang indført i 2000, men dengang skulle overenskomstparterne, Dansk Industri og CO-industri, godkende aftalerne. Siden 2004 har det alene krævet lokal enighed mellem ledelse og tillidsfolk at sætte et forsøg i gang.

Ingen grund til øget arbejdsuge

Blandt andet på den baggrund afviser Børge Frederiksen, at højere arbejdstid skulle kunne løse problemerne med mangel på arbejdskraft, som den liberale tænketank CEPOS senest har antydet.

- Vi ved, at der arbejdes over i stort omfang, og i forvejen er der i overenskomsten stor mulighed for fleksibilitet. Blandt andet kan man aftale varierende ugentlig arbejdstid, blot gennemsnittet over et år er 37 timer. Når vi dertil lægger alle de forsøg, der går ud over overenskomsten, har jeg ærlig talt svært ved at se, hvad man piber over, siger Børge Frederiksen, der også er næstformand i CO-industri.

Kreativititeten stor

Som nævnt er opfindsomheden stor. Et sted har man valgt at ændre arbejdsdøgnet for medarbejdere med børn - et andet sted er der aftalt syv dages arbejdsuge á 12 timer for rejsemontører. Og typisk handler aftalerne om at få mest muligt ud af medarbejdernes arbejdstid - i nogle tilfælde kombineret med en besparelse på overtidstillægget.

Da der er tale om en forsøgsordning, udløber den med den nuværende overenskomst, altså i marts næste år. Alligevel er der fra flere 3F-afdelinger indsendt krav om, at muligheden for forsøg afskaffes, når Industriens Overenskomst skal forhandles i begyndelsen af næste år - alternativt at man genindfører overenskomstparternes vetoret.

Børge Frederiksen vil ikke kommentere de indsendte overenskomstkrav, før de har været behandlet i 3F's repræsentantskab og i CO-industri.