Storkoncerner kritiseres for manglende familiepolitik
Tillidsfolk fra Danfoss og TDC oplever mangel på forståelse for børnefamilierne. Flere ansatte har måttet sige op. 3F-næstformand frygter krav om "hundens" første sygedag.
3F-medarbejderkonsulent Eva Christensen fra Danfoss (tv.) og metal-tillidsrepræsentant Annette Brejnholt fra TDC ønsker langt mere fokus på sammenhæng mellem arbejdsliv og familieliv. (Foto: Harry Nielsen) Familievenlig personalepolitik fungerer ofte bedst i skåltaler. Og et ellers godt ry er ikke ensbetydende med, at virksomheder også er fine medspillere, når deres ansatte skal have jobbet til at fungere i forhold til familielivet.
Det fremgik klart af konferencen "Den røde tråd", der blev holdt i 3F's forbundshus onsdag, hvor fagbevægelsen kiggede på sammenhængen mellem arbejdsliv og familieliv - mundret forkortet til SMAF.
3F-medarbejderkonsulent Eva Christensen fra Danfoss på Als har haft mindst tre kvindelige kolleger, der har været tvunget til at sige op og ryge i a-kasse-karantæne, fordi de ikke har kunnet få arbejdstider og børnepasning til at gå op.
Hos storkoncernen TDC har metal-tillidsrepræsentant Annette Brejnholt oplevet, at en medarbejders ønske om bare et par timers kortere arbejdstid to dage om ugen ikke har kunnet blive opfyldt. Hun kunne godt få en hel dag fri, men det var ikke det, hun havde brug for. Hun ville bare have tidligere fri et par dage til lektielæsning med barnet, der går i indskolingen.
- Vi må håbe, vi når det, inden barnet går ud af 9. klasse, sagde Annette Brejnholt, der understregede behovet for forbedringer og for at få rusket op i tingene, for der er frygtelig langt til handling.
Annette Brejnholt er tillidsrepræsentant for både kundeservice og mastefolk i TDC.
Nej til familiepolitik
På Danfoss er der ingen familiepolitik, og Eva Christensen vil heller ikke have én, pointerede hun.
En deltidsaftale til de børnefamilier, der virkelig har brug for én, kan eksempelvis i nedgangstider af ledelsen bruges til at "tvinge" andre ud i arbejdstider, de ikke ønsker, og det er også farligt at få delt medarbejderne op i kategorier, der kan forværre samarbejdet mellem kollegerne.
Offentlige institutioner og kontorers åbningstider er heller ikke familievenlige, sagde Eva Christensen, der ligeledes gik til angreb på det, hun kaldte nogle forældres hysteri. At de andres børn ikke må møde i institutionen med lidt lang næse eller nyse en enkelt gang.
I Nordborg er der nu et sted, hvor syge børn kan komme nogle dage, hvis de ikke er helt raske nok til at komme i børnehave. Men der er kun ganske få pladser.
Hundens første sygedag
3F-næstformand Jane Korczak finder det problematisk, hvordan fagbevægelsen kan håndtere den skævdeling, en speciel familiepolitik kan medføre.
- Jeg kan se dem for mig , der enten vil have hundens eller kattens første sygedag. Det her med "hvorfor andre skal have mere end mig", sagde Jane Korczak og mindede også om, hvordan omsorgsdagene fra 1998-overenskomsten lynhurtigt blev strøget ude på arbejdspladserne.
Familierne burde nok også, mente 3F-næstformanden, bevæge sig lidt væk fra Bo Bedre-syndromet og leve lidt bedre med, at de kridhvide håndklæder ikke ligger i snorlige rækker, og at der ikke altid lige befinder sig tre veltrimmende børn og en Golden Retriever i Citroen-Berlingoen.
- Livet er også snot, kriser, sygdom og mangel på penge, sagde hun og fastslog, at man ikke udelukkende skal tænke i børnefamilier, der findes også forældre-familier, hvor der skal tages ekstra hånd om ældre slægtninge.