Kokke på barsel er upopulære

Barsel til fædre er helt o.k. blandt offentligt ansatte 3F-mænd. I hotel- og restaurationsbranchen ser det ganske anderledes ud.

Det er svært for mænd i kokkebranchen at få opbakning til barsel. (Foto: Colourbox)Det er svært for mænd i kokkebranchen at få opbakning til barsel. (Foto: Colourbox)

"Jeg synes, det er en rigtig, rigtig modbydelig branche, hvad angår at få det til at fungere med en familie derhjemme."

Sådan siger en 32-årig kok i undersøgelsen "Mænd, barselsrettigheder og brug af barsel". Her har adjunkt Lotte Bloksgaard fra Center for Kønsforskning på Aalborg Universitet interviewet fem mandlige 3F'ere ansat i det offentlige og fem ansat i hotel- og restaurationsbranchen.

I det offentlige er der rimelig stor opbakning til, at fædre tager barselsorlov. Kokkene derimod peger på, at kolleger og overordnede uden børn kan opfatte det som unødvendigt og besværligt, at mænd holder barsel. Det forventes, at man er "på", siger de.

3F genkender problem

I 3F genkender man problemet.

- Vi bliver nødt til at få løftet denne her diskussion ud på arbejdspladserne. Det er ikke sværere at tilrettelægge sig til barsel i kokkebranchen end inden for alle mulige andre brancher, siger ligestillingskonsulent i 3F Marianne Bruun.

Juridisk direktør i arbejdsgivernes organisation HORESTA Poul Gemzøe-Enemark har ikke hørt om problemet og mener ikke, at fem interviewede repræsenterer branchen.

- Men skulle der være noget om snakken, må vi klart sætte os sammen med 3F og finde ud af, i hvilket omfang vi kan påvirke det. For mændene skal naturligvis have mulighed for og retten til at holde barsel, siger han. Og understreger, at overenskomsten for kokke tilmed giver mulighed for at tage vikarer ind.

Lovgivning er vejen frem

Hvis manden i sin overenskomst har ret til et vist antal ugers barsel med løn, er han godt hjulpet, mener adjunkt Lotte Bolksgaard. Hun finder det dog problematisk, at rettighederne i dag primært er sikret ved overenskomsterne.

- Selvfølgelig er det godt, at arbejdsmarkedets parter er gået foran. Men det gør også, at mænds rettigheder er vidt forskellige afhængigt af, hvor de er ansat og i hvilke brancher. Derfor skal retten til barsel overordnet sikres via lovgivning, siger Lotte Bloksgaard.