Pakkeløsninger skal stoppe nedslidning
Færre tunge løft og bedre planlægning. Der er hjælp på vej til de ansatte i opslidende job.
Bygge- og anlægsbranchen er en af to brancher, der fra 1. januar kan søge tilskud til de nye forebyggelsespakker. Pakkerne skal sikre mindre nedslidning af de ansatte. (Foto: Arkiv) Nedslidningstruede brancher kan fra 1. januar søge hjælp til at forbedre arbejdsmiljøet. Mindre virksomheder kan nu få tilskud til en forebyggelsespakke, der skal forhindre nedslidning. Både psykisk og fysisk.
- For en murermester med fem ansatte kan det være en stor opgave selv at definere projekter og vide, hvad der virker. Derfor har vi lavet særlige pakker til de enkelte brancher, siger seniorforsker Peter Hasle fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
De har i samarbejde med Arbejdstilsynet udviklet pakkerne.
- Som udgangspunkt gives tilskuddet til alle, der søger. Der er ingen faglige kriterier. Det skal blot være en mindre virksomhed i en af brancherne, siger Peter Hasle.
Stort behov og mange nedslidte
I første omgang får to brancher mulighed for at søge om tilskud til en forebyggelsespakke. Det gælder ”døgninstitutioner og hjemmepleje” samt virksomheder med en til ni ansatte inden for ”bygge og anlæg”.
- Vi har udarbejdet de første forebyggelsespakker til to brancher med et stort behov. Det er brancher med mange beskæftigede og mange nedslidte, forklarer Peter Hasle.
Der bliver lavet lignende pakker til andre brancher med samme problemer i løbet af de næste to år.
3F: Ledelsen på banen
Virksomhederne kan søge om tilskud til at gennemføre en af flere forebyggelsespakker. Det tager mellem tre og ni måneder at gennemføre dem. Undervejs får virksomheden tilknyttet en vejleder fra Arbejdstilsynet, som hjælper ledelse og ansatte gennem forløbet.
Freddy Hansen, der er arbejdsmiljøkonsulent i 3F's byggegruppe, mener, at tiltaget er en god ide.
- Jeg kender en virksomhed, som fik et voldsomt løft efter et lignende tiltag. Så det er bare med at bruge det. Men det er vigtigt, at den nye viden bliver forankret i topledelsen og ikke bare i enkelte medarbejdere. For så forsvinder den viden igen med tiden, forklarer han.