Frustrerede danske murere uden for byggepladsen
Københavnske murere oplever stigende ledighed og protesterer mod tysk murerfirma, der ikke vil tegne overenskomst
Steffen Vahlund (tv) og Thomas Grundahl er stærkt bekymrede for fremtiden. "Det er helt galt, når der netop nu i den bedste tid på året er 11 procent ledige murere i København", siger de. Foto: Harry Nielsen. (Foto: Harry Nielsen) På den ene side af hegnet arbejder tyske murere til omkring 25 kroner under den overenskomstmæssige danske mindsteløn. På den anden står den relativt nyuddannede danske og arbejdsløse murersvend Steffen Vahlund.
Han var torsdag morgen deltager i en demonstration foran et boligbyggeri på Frederiksberg i København. Det er tyske håndværkere, der er i gang med at udføre blandt andet skalmuring. Det tyske byggefirma Holz- und Bautenshutz fra Rostock har ikke villet tegne dansk overenskomst og er nu blokeret. Samtidig er byggepladsen omfattet af sympatikonflikt, som forhindrer organiseret dansk arbejdskraft i at tage arbejde på pladsen.
Steffen Vahlund, 21, har været ledig i en måned, hvor han uden held har ringet på flere job.
- Det er stærkt frustrerende at gå ledig - ikke mindst netop nu midt om sommeren, hvor alle ellers bør være i gang.
Han har været udlært knap et år og håber, at det netværk, han har opbygget under læretid og de første måneder som udlært, vil skaffe ham i arbejde snarest.
- Men det er meget bekymrende, at der ikke er ordentligt arbejde at få, når vi ellers bliver tudet ørerne fulde med, at der er mangel på arbejdskraft, og når vi samtidig kan se, at der fortsat er gang i byggeriet, siger han.
Underbetalingen er en ond spiral
34-årige Thomas Gundahl, murersvend i 13 år, er også med til morgenens demonstration.
- Jeg har arbejde nu, men næste gang er det mig, der står uden arbejde, mens udlændingene laver vores arbejde. Derfor er vi nødt til at markere vores utilfredshed med, at der er danske bygherrer og entreprenører for den sags skyld, som vælger udenlandsk arbejdskraft til underpris.
Han og kollegerne mærker begyndende afmatning i byggeriet, men ser ingen tegn på, at den udenlandske arbejdskraft er på vej hjem.
- Situationen er kritisk. Dumpingtilbud fra udenlandske firmaer presser danske firmaer, der for at konkurrere må presse deres danske ansatte. Det er en ond spiral, og i dag vil jeg ikke anbefale unge mennesker at gå ind i byggebranchen med mindre det er på områder, hvor der kræves autorisation for at udføre arbejdet - som for eksempel elektriker.
Væk med diæterne
Steffen Vahlund er også pessimistisk med hensyn til en fremtid på danske byggepladser.
- Men jeg er glad for at være murer og kæmper så at sige for at også at have en fremtid i byggebranchen ved at deltage i demonstrationen og gøre opmærksom på, at danske firmaer og håndværkere udsættes for unfair konkurrence, siger han.
På spørgsmål om, hvad der kan gøres for, at byggeriet i fremtiden anvender dansk arbejdskraft svarer de:
- Man bør omgående afskaffe diætreglerne, så der ikke gives skattetilskud for at arbejde langt fra hjemmet. Hvis håndværkeren skal have diæter, må arbejdsgiveren betale. Derudover er der behov for bedre myndighedskontrol - især fra SKAT's side, så både danske og udenlandske firmaer ikke har så nemt ved at platte og snyde.
En fjerdedel flere ledige på et år
I a-kassen og jobformidlingen i BJMF er man også foruroliget over udviklingen.
Netop nu er 135 af afdelingens murersvende ramt af ledighed. Det svarer til 11 procent af medlemmerne. Det er samtidig en stigning på mere end en fjerdedel i forhold til samme periode sidste år.
Murerarbejdsmændenes ledighedsudviklinger følger samme trend og er netop nu 11,6 procent.
- Det er ikke bare tallene, der bevæger sig den gale vej, siger Thomas Bentsen fra afdelingens jobformidling.
Steffen Vahlund (tv) og Thomas Grundahl er stærkt bekymrede for fremtiden. "Det er helt galt, når der netop nu i den bedste tid på året er 11 procent ledige murere i København", siger de. Foto: Harry Nielsen.