Flere slagsmål på lærepladsen
Flere og flere elever og arbejdsgivere ryger i totterne på hinanden, viser nye tal fra Tvistighedsnævnet.
Tommy Andersen er en af mange lærlinge i klemme. Han føler sig misbrugt som arbejdsmand til lærlingeløn. Læreforholdet blev afbrudt og han er nu arbejdsløs. (Foto: Niels Aage Skovbo) Antallet af stridigheder mellem elev og praktiksted på erhvervsuddannelserne er vokset støt de sidste fire år. Størst stigning var fra 2007 til 2008. Fra 69 sager til foreløbig 100 sager - antallet er ikke endelig opgjort.
Formand for Tvistighedsnævnet landsdommer Mogens Kroman oplyser, at flest sager handler om lønforhold. For eksempel overtidsbetaling.
- Eleverne har typisk snakket med fagforeningen og opdager, at de ikke får den rette løn, siger han.
Mange sager klares lokalt
Antallet af sager kan virke lille i forhold til, at der i skoleåret 2006-2007 ifølge Undervisningsministeriet var 2.464 unge, der afbrød deres læreforhold på hovedforløbet.
- Forklaringen er, at langt de fleste sager afsluttes lokalt. Ligesom en del afsluttes af de faglige udvalg som afholder forligsmøder inden Tvistighedsnævnet, oplyser Niels Lønstrup, konsulent i 3F Privat Service, Hotel & Restauration.
Vælter ind med sager
For eksempel i 3F Aalborg, hvor faglig sekretær Bo Christensen oplyser, at to tredjedele af sagerne løses lokalt.
Stigningen i antal tvister afspejler sig også i Aalborg.
- Det vælter ind med elevsager for tiden, siger han.
I 3F kalder forbundssekretær Per Christensen det horribelt, at der er arbejdsgivere, der ikke tager ansvaret som læremestre alvorligt.
- Men stigningen hænger også sammen med stigningen i antallet af praktikaftaler.