Danske job strømmer til udlandet
Lave lønninger og billigere produktion får stadig flere danske virksomheder til at sende arbejdsopgaver til udlandet. Samtidig investerer virksomhederne på livet løs i udlandet, skriver Ugebrevet A4.
Selvom der ikke decideret findes en opgørelse over, hvor mange opgaver og job der flytter fra Danmark, peger alle undersøgelser ifølge A4 i retning af, at virksomhederne har stadig større fokus på udflytning.
Hele 83 procent af de virksomheder, som allerede har aktiviteter i udlandet, overvejer at sende endnu flere opgaver ud. Og blandt de firmaer, der ikke er i udlandet nu, overvejer 12 procent at gøre det. Det var konklusionerne på en undersøgelse foretaget af analyseinstituttet Epinion blandt Dansk Industris medlemsvirksomheder i sommeren 2006.
Bregninger fra Rambøll Management og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at næsten hver femte eksportvirksomhed lige nu planlægger at flytte produktionen eller investere i udlandet. Og de direkte danske investeringer i udlandet stiger støt og var ved udgangen af tredje kvartal 2006 på 782 milliarder kroner. Det er en stigning på hele 32 procent i forhold til samme tidspunkt i 2004.
Professor Torben Pedersen fra Handelshøjskolen i København forsker blandt andet i globalisering og danske virksomheders aktiviteter i udlandet.
- Jeg vil tro, at en fjerdedel af alle virksomheder har udflyttet opgaver inden for de seneste tre år. Det indgår i dag i de fleste virksomheders overvejelser, at man kan flytte opgaver til udlandet, siger Torben Pedersen til Ugebrevet A4.
Vurderingen deles af Hans Uldall-Poulsen, økonomisk konsulent i erhvervsorganisationen Dansk Industri:
- Udflytning er i stadig vækst. De virksomheder, der allerede har udflyttet opgaver, har overstået børnesygdommene og vil gerne rykke endnu mere til udlandet. Og samtidig får flere og flere virksomheder øjnene op for mulighederne, siger Hans Uldall-Poulsen.
Pt. går det strygende for det danske samfund med højkonjunktur og lav ledighed. Men vi må ikke hvile på laurbærrene, advarer Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
- Som samfund vinder vi samlet set på udflytning af arbejdspladser. Men det er ikke det samme som, at alle vinder. Derfor er det ekstra vigtigt, at vi ikke glemmer efteruddannelse og opkvalificering i højkonjunkturen. Vi skal hele tiden tænke på i morgen, og selvfølgelig ryger vi ind i dårligere tider igen på et tidspunkt, siger han.