Kender du det, at der bliver helt stille i kantinen, når du sætter dig ned?
Michael Skov er homoseksuel og har oplevet intolerancens grimme ansigt. Men på Københavns Postcenter sætter kollegerne pris på ham som menneske, kollega og som tillidsrepræsentant.
- Jeg føler mig lidt handicappet som homoseksuel, så derfor arbejder jeg nok lidt hårdere for at kunne fremvise resultater, fortæller Michael Skov, tillidsrepræsentant på Københavns Postcenter.
((Foto: Harry Nielsen)) Michael Skov satte sig i den fyldte kantine. Trods få pladser var der ingen, der satte sig ved hans bord.
Sådan ser ansigtet ud på den indirekte diskrimination. Og den har den 35-årige bøsse og tillidsrepræsentant ved Københavns Postcenter mødt flere gange på tidligere arbejdspladser. Det er også sket, at en samtale forstummer, når han ankommer. Ubehageligt.
Til gengæld stortrives han i dag på postcentret i hovedstaden, hvor kollegerne anerkender ham som det menneske, han er. Og indsatsen som tillidsrepræsentant for de 106 postarbejdere giver ham nødvendige skulderklap.
- Du skal ikke elske din kollega, men du skal sgu respektere ham eller hende. Jeg føler mig lidt handicappet på grund af min seksuelle observans. Så derfor arbejder jeg nok lidt hårdere for at kunne fremvise resultater. Lidt ligesom en kvindelig chef ofte skal udrette noget ekstra for at få anerkendelse, mener Michael Skov.
Han husker klart dengang, da en jobsamtale gik yderst positivt, fordi Michael forklarede, at han var bøsse.
- Samtalen foregik med en biograf-ejer, der skulle bruge en medarbejder, som til dagligt skulle samarbejde med hans kone. Og manden var meget jaloux anlagt. Så det passede fortrinligt, at jeg var bøsse.
Sprang ud på TV
Det er svært at fortælle kollegerne, at man er homoseksuel. Derfor valgte Michael en genvej, da han i 1996 offentligt erklærede sig som bøsse. En tv-station skulle lave en optagelse om homoseksuelle, og Michael og hans kæreste meldte sig frivilligt. Da udsendelsen gik i luften om aftenen, var det slut med fortielser.
- Det gik jo som en løbeild på arbejdspladsen. Der var nogle arbejdsledere, som ikke vidste, hvordan de skulle håndtere situationen. Men det gik godt. Det var så dejligt befriende at fortælle, at her er manden, som jeg er forelsket i!
Michael sprang ud af skabet, da han var 18 år. Men i princippet springer han ud hver dag, når han møder nye mennesker. Sådan er det at tilhøre et mindretal.
Kollegerne på det københavnske postcenter har stolte kamptraditioner, og det indebærer også, at arbejdspladsen står last og brask. Hvis nogen træder over sammenholdets grænse, falder hammeren.
- Vi håndhæver en værdighedspolitik, der forhindrer mobning af enhver art. Når folk bliver ansat her, får de personalepolitikken og værdighedspolitikken lagt foran sig. Og de skal bare overholdes, siger Michael Skov.
Her viser vi respekt
- Jeg er ligeglad, hvem mine kolleger beder til, eller hvem de kravler i seng med. Jeg dømmer dem på, hvordan de er som arbejdskammerater.
Postarbejder Linda Krogh er klar i mælet. At hendes tillidsrepræsentant på Københavns Postcenter Michael Skov tilfældigvis er bøsse, rager hende en høstblomst.
- Jeg har arbejdet i postvæsenet i 28 år og er gammel tillidskvinde. Så jeg er vant til at stille op for folks rettigheder. Og dumsmarte bemærkninger over for homoseksuelle eller etniske minoriteter - dem tager vi hurtigt handling på. Michael er en god kollega og en god og engageret tillidsrepræsentant, og mere behøver jeg ikke at vide. Linda Kroghs øjne slår en tyk streg under den sætning.
Postens værdighedspolitik
Københavns Postcenter forventer, at alle ansatte udviser værdig adfærd indbyrdes - uanset jobmæssigt tilknytning til postcentret. Den ønskede adfærd indebærer blandt andet at:
- Der udvises respekt for hinanden uanset kulturel baggrund, køn, alder m.m.
- Der ikke tolereres mobning mellem kolleger eller mellem kolleger/ledere.
- Der ikke må foregå chikane, herunder seksuel chikane.
- Der ikke udøves religion eller agiteres for partipolitik i arbejdstiden.