Truet til tavshed af Arriva
Som tillidsvalgt fortalte Poul Anker Sørensen pressen, hvorfor kollegerne strejkede. Det udløste hårde trusler fra Arriva, og de er ikke ene om at håndtere sager sådan.
Et indslag på TV2 Østjylland vakte vrede hos Arriva på grund af udsagn fra chaufførernes tillidsrepræsentant Poul Anker Sørensen. (Foto: Henrik Bjerregrav) Buschauffører hos Arriva må ikke udtale sig til pressen, medmindre det er blevet godkendt af virksomhedens kommunikationsafdeling.
Og selvom Arrivas taleforbud ikke gælder under strejker, fik buschauffør og tillidsrepræsentant Poul Anker Sørensen alligevel konsekvenserne af reglen at mærke, da han i oktober forklarede i TV2's nyheder, hvorfor buschaufførerne ved Arriva i Silkeborg strejkede.
Kort efter udsendelsen blev tillidsrepræsentanten mødt med vrede og trusler fra Arrivas kommunikationsdirektør, og siden er tv-udsendelsen blevet brugt i Arrivas regelsæt som eksempel på, hvordan ansatte ikke må udtale sig til pressen om virksomheden.
Set med 3F's øjne gjorde Poul Anker Sørensen intet forkert, idet han blot forklarede, hvorfor kollegerne havde nedlagt arbejdet.
Det skete ved at nævne eksempler på gentagne fejl ved Arrivas busser i form af problemer med styretøj, bremser, punkterede ruder og andre sikkerhedsmæssige ting. Siden foråret havde chaufførerne i Silkeborg klaget over nedslidte busser og også en rapport fra Arbejdstilsynet beskriver problemer med busserne i Silkeborg.
Minder om Sovjet
På den baggrund forstår 3F's transportgruppe ikke, hvorfor Arriva farer frem og i øvrigt bruger sagen fra Silkeborg som eksempel over for medarbejderne på, hvorfor man skal tie stille over for pressen.
- Det er en grotesk måde at illustrere den mundkurv, Arrivas ansatte er omfattet af. I sagen fra Silkeborg er der ikke sagt noget forkert, og tillidsrepræsentanten forklarer blot, hvorfor hans kolleger strejker. Arrivas tavshedspolitik minder om Sovjetunionen, hvor man også ønskede kontrol med, hvad folk sagde, siger forhandlingssekretær i Transportgruppen Jan Villadsen.
Arriva: Meget alvorlig sag
Arrivas kommunikationsdirektør Jan Wildau er lodret uenig, og kalder de udsagn Poul Anker Sørensen forklarede sine kollegers strejke med for urigtige og skadelige for Arriva.
- Den pågældende udtalelse var meget alvorlig, og kunne meget vel have fået ansættelsesmæssige konsekvenser. Vi vil ikke acceptere den slags. Det viste sig, at der ikke var nogen dokumentation for, at der kunne findes busser, der ikke var sikkerhedsmæssigt i orden. Det er en meget alvorlig sag at fremsætte den slags beskyldninger mod sin arbejdsplads, hvis man ikke kan dokumentere dem, erklærer Jan Wildau.
Han oplyser imidlertid også, at Arriva endnu ikke har fyret ansatte for brud på pressereglerne til trods for at der i ny og næ er sager, hvor Arriva finder reglerne overtrådt.
Problemer flere steder:
Sagen fra Arriva er ikke enestående. I december måtte Fagbladet bruge anonyme svar i en undersøgelse om arbejdsmiljøet hos Post Danmark. Ansatte i posten er tidligere kommet i alvorlig klemme for at have udtalt sig offentligt.
En tillidsrepræsentant på Postcenter Slagelse brød sammen og mistede jobbet før sommer efter lang tids forfølgelse fra ledelsen, der startede, da han protesterede over, at kolleger blev slidt op af overarbejde.
Senest har tillidsrepræsentant Jens Nikolajsen, Post Danmark i Næstved, i november været til tjenstlig samtale med områdedirektør og postmester. Ledelsen mener, han har overtrådt sin kompetence som tillidsrepræsentant ved at udtale sig om arbejdsforholdene til Fagbladet 3F.
For nylig har Fagbladet fået henvendelser fra en pakke-virksomhed. Her forklarer ansatte, hvordan virksomheden forfølger medlemmer af 3F. 3F er i færd med at undersøge sagen, men de ansatte, der er kommet med oplysningerne tør ikke stå frem af frygt for repressalier.