Vækstpakke giver mandejob
Vækstplan DK, som regeringen for nyligt lagde frem, giver på kort sigt primært job til mænd.
På nogle områder er initiativerne i Vækstplan DK rettet mod mænd, hvilket vil give færre jobåbninger til kvinder, mener forbundssekretær i 3F Claus Jørgensen: "Det bliver en udfordring, men så må vi se at få rykket ved det kønsopdelte arbejdsmarked". Renovering af almene boliger, genoplivning af boligjobordningen, bygningsfornyelse. Flere af de milliardinvesteringer, der er lagt op til i regeringens Vækstplan DK, lugter af byggeri- og håndværksfag. Og dermed mandejob.
- Hvis vi ikke gør noget - hvis vi ikke laver en offensiv indsats, så vil de her tiltag primært skabe job til mænd.
Sådan lyder det fra forbundssekretær i 3F Claus Jørgensen.
De nyeste ledighedstal fra 3F viser, at ledigheden blandt mænd og kvinder er cirka ens på 11 procent. I byggefagene, hvor primært mænd arbejder, er den på omkring 16 procent. Men blandt de 30-39 kvinder er der for eksempel også en større ledighed på 13,5 procent end mændene på 11,7 procent i samme aldersgruppe.
- Rigtigt godt med en vækstpakke, der kan give job til ledige byggefolk. Men hvor er jobåbningerne for den store gruppe af ledige 3F-kvinder, spørger Claus Jørgensen.
Østrogenovervægt til slut
Erhvervsordfører for Socialdemokraterne Benny Engelbrecht fremhæver, at langt de fleste initiativer i vækstpakken handler om at forbedre vilkårene for små- og mellemstore eksportvirksomheder. Og i disse virksomheder er der ikke udprægede kønsforskelle.
- Desuden er der lempelser for 220 millioner kroner på hotel- og restaurationserhvervene, som ifølge arbejdsgiverne i HORESTA har en stor beskæftigelseseffekt. Det giver muligheder for turisterhvervene generelt, hvor der i hvert fald er mange kvinder ansat, siger Benny Engelbrecht.
Han medgiver, at nogle initiativer i vækstpakken på kort sigt retter sig mod mænd.
- Men man skal ikke være blind for, at det ofte er inden for bygge-anlæg, man vil kunne sætte ind hurtigt, siger han.
- De langsigtede virkninger har nogle meget mere generelle effekter. Hvis der er ”testosteronovervægt” til at starte med, så vil det over tid jævne sig ud - hvis det oven i købet ikke vil ende med, at der er ”østrogenovervægt” til slut, siger Benny Engelbrecht og henviser til, at kvinderne har en uddannelsesmæssig fordel. Og at de kan være mere parate til at tage uddannelse end mænd.
Det bliver en udfordring
I 3F understreger Claus Jørgensen, at det vil kræve en ekstra indsats:
- Det bliver en udfordring, men så må vi se at få rykket ved det kønsopdelte arbejdsmarked. Fremhæve nogle kvindelige forbilleder, sætte gang i omskoling og efteruddannelse og vise, at der intet er til hinder for, at kvinder kan påtage sig disse job, siger Claus Jørgensen.